Din 9 noiembrie a intrat in vigoare Legea nr. 239/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, care prevede faptul ca in randul cheltuielilor care au deductibilitate limitata, se vor inscrie si „cheltuielile pentru functionarea corespunzatoare a unor unitati de educatie timpurie”.
Astfel, potrivit acestei modificari ale Codului Fiscal, contribuabilii care efectueaza cheltuieli cu educatia timpurie scad din impozitul pe profit datorat cheltuielile cu educatia timpurie (cheltuielile privind functionarea unitatilor de educatie timpurie aflate in administrarea contribuabilului sau sumele achitate de contribuabil pentru plasarea copiilor angajatilor in unitati de educatie timpurie aflate in unitati care ofera servicii de educatie timpurie), dar nu mai mult de 1.500 lei/luna pentru fiecare copil.
In cazul in care suma depaseste impozitul pe profit datorat, diferenta va fi scazuta, in ordine, din impozitul pe salarii retinut de contribuabil pentru angajati, din taxa pe valoarea adaugata datorata sau din accizele datorate.
Actul normativ include sumele platite de angajator pentru educatia timpurie a copiilor angajatilor, in categoria veniturilor neimpozabile, in intelesul impozitului pe venit, prevazute de art. 76 alin 4 din Codul Fiscal.
Ce inseamna educatie timpurie?
Facem precizarea ca, in baza art. 23 alin 1 lit a) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, sistemul national de invatamânt preuniversitar cuprinde educatia timpurie (0-6 ani), formatadin nivelul anteprescolar (0-3 ani) si invatamântul prescolar (3-6 ani), care cuprinde grupa mica, grupa mijlocie si grupa mare.
Fii la curent cu toate noutatile legislative din domeniul muncii! Descarca Smart Update Noiembrie nr. 2 2020 si transmite-l colegilor tai!