Modificari fiscale privind veniturile din salarii si contributiile sociale - Your strategic HR partner - Smartree
smart-update-smartree-3

Modificari fiscale privind veniturile din salarii si contributiile sociale

O serie de schimbari care fac referire la veniturile din salarii, precum si la contributiile sociale, au intrat in vigoare ca urmare a modificarilor Codului Fiscal prin Ordonanța de urgență nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene.

Iata cum actul normativ modifica Codul Fiscal:

Venituri din salarii

Facilitati impozit salarii. Daca in cursul aceleiasi luni, persoana fizica realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor pentru o fractie din luna, la functia de baza, la unul sau mai multi angajatori succesiv, pentru aplicarea scutirii de impozit pe venit, fiecare angajator stabileste partea din plafonul de 10.000 lei lunar corespunzatoare acestei perioade si acorda scutirea pentru venitul brut lunar realizat, in limita fractiei din plafon.

[NOTA: se aplica incepand cu veniturile lunii ianuarie 2024].

Plafoane diurna. In cazul indemnizatiei de delegare/detasare si indemnizatiilor precum si oricaror alte sume de aceeasi natura (altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare primite pe perioada deplasarii in alta localitate), plafonul celor 3 salarii/remuneratii se calculeaza distinct pentru fiecare luna in parte, iar rezultatul se multiplica cu numarul de zile corespunzator fiecarei luni din perioada de delegare/detasare.

[NOTA: se aplica de la data publicarii – 15.12.2023].

Abonamente facilitati sportive. Contravaloarea abonamentelor pentru facilitati sportive este deductibila in limita echivalentului a 100 euro anual. Aceasta suma este venit neimpozabil daca, cumulat cu alte venituri, nu depaseste 33% din salariul de baza.

[NOTA: se aplica incepand cu veniturile lunii ianuarie 2024].

Plafon venituri neimpozabile. Sumele platite de angajator pentru educatia timpurie a copiilor angajatilor nu se mai includ in categoria veniturilor neimpozabile integral.

Aceste venituri se cumuleaza cu veniturile neimpozabile plafonat astfel încat sa nu depaseasca 33% din salariul de baza.

[NOTA: se aplica incepand cu veniturile lunii ianuarie 2024; Conform Legii invatamantului preuniversitar nr. 198/2023, primul nivel al invatamantului preuniversitar este reprezentat de educatia timpurie (3 luni-6 ani), formata din invatamantul anteprescolar (3 luni-3 ani) si invatamantul prescolar (3-6 ani), ambele cuprinzand grupa mica, grupa mijlocie si grupa mare]

Beneficiul telemunca. Sumele acordate angajatilor care desfasoara activitati in regim de telemunca, in limitele stabilite de angajator prin contractul de munca sau regulamentul intern devin venituri impozabile (nu se mai acorda facilitatea fiscala pentru suma de 400 lei).

[NOTA: se aplica incepand cu veniturile lunii ianuarie 2024].

Reguli privind recunoașterea unor venituri

Aceste reguli se aplica si la calculul contributiilor sociale si impozitului pe venit, astfel:

a) Sumele reprezentand contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru angajatii proprii si membrii de familie ai acestora: sunt venituri aferente lunii in care se aproba decontul, respectiv venituri aferente lunii in care sunt acordate, in situatia in care nu exista obligatia prezentarii unor documente justificative.

b) Sumele reprezentand contributiile la un fond de pensii facultative suportate de angajator pentru angajatii proprii – sunt venituri aferente lunilor corespunzatoare celor pentru care s-a efectuat plata, pe baza documentelor justificative.

c) Sumele reprezentand primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament suportate de angajator pentru angajatii proprii – sunt venituri aferente lunilor corespunzatoare celor pentru care s-a efectuat plata, pe baza documentelor justificative.

d) Sumele reprezentand contravaloarea abonamentelor suportate de angajator pentru angajatii proprii, – sunt venituri aferente lunilor corespunzatoare celor pentru care s-a efectuat plata, pe baza documentelor justificative.

e) Sumele suportate/acordate de catre angajator pentru plasarea copiilor angajatilor proprii in unitati de educatie timpurie, potrivit legii, sunt venituri aferente lunilor corespunzatoare celor pentru care s-a efectuat plata, pe baza documentelor justificative.

Impozitul datorat in cazul sumelor de mai sus se calculeaza si se retine prin cumularea cu veniturile din salarii si asimilate salariilor aferente lunii in care se considera venit, iar plata impozitului la bugetul de stat se efectueaza lunar sau trimestrial.

[NOTA: regulile se aplica incepand cu veniturile lunii ianuarie 2024]

Deduceri din venitul impozabil. La stabilirea bazei de calcul pentru impozitul pe venitul din salarii se diminueaza plafonul de 400 euro astfel ca vor fi luate in considerare urmatoarele:

a) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive, suportate de salariat, in limita a 100 euro.

[NOTA: se aplica incepand cu veniturile lunii ianuarie 2024]

b) In perioada ianuarie-decembrie 2024, continua sa se aplice deducerea unei sume neimpozabile de 200 lei din venitul impozabil pentru salariatii care primesc salariul minim brut pe economie, fara a depasi 4.000 lei/luna.

 

Contributii sociale

Clarificari suplimentare Calcul CAS pentru programatori/constructii/agricultura. Pentru persoanele care obtin venituri din salarii ca urmare a activitatii de creare de programe pentru calculator, cota de CAS se reduce cu punctele procentuale corespunzatoare cotei de contributie la fondul de pensii administrat privat.

Prevederea se aplica pana la data de 31 decembrie 2028, la locul unde se afla functia de baza, pentru veniturile brute lunare de pana la 10.000 lei, inclusiv, obtinute din salarii si asimilate salariilor realizate de persoana fizica in baza unui contract individual de munca, raport de serviciu, act de delegare sau detasare sau a unui statut special prevazut de lege, dupa caz.

Partea din venitul brut lunar ce depaseste 10.000 lei nu beneficiaza de facilitati fiscale.

[NOTA: se aplica de la 15 decembrie 2023].

Optiunea pentru pensia privata. Persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor din sectorul de activitati de creare de programe pentru calculator, sectorului constructii, sectorului agricol si industriei alimentare pot opta pentru plata contributiei datorate la fondul de pensii administrat privat. Optiunea se depune in scris, la angajator, acesta retinand contributia aferenta potrivit prevederilor legale, incepand cu veniturile lunii urmatoare celei in care s-a inregistrat optiunea. Persoanele fizice prevazute mai sus pot renunta la optiunea exprimata potrivit prevederilor anterioare, prin depunerea unei solicitari in scris la angajator. Aceasta se aplica incepand cu veniturile aferente lunii urmatoare depunerii solicitarii. Regulile privind exercitarea drepturilor indicate anterior se stabilesc de angajator prin regulamentul intern sau, dupa caz, prin alt document intern emis de acesta.

[NOTA: se aplica incepand cu veniturile lunii ianuarie 2024].

Sume care intra in baza de calcul a contributiilor sociale. Se includ in baza de calcul a contributiilor sociale sumele acordate angajatilor care desfasoara activitati in regim de telemunca (suma de 400 lei/luna).

[NOTA: se aplica incepand cu veniturile lunii ianuarie 2024]

Plafon 33% venituri salariale. Se includ in acest plafon, incepand cu veniturile lunii ianuarie 2024, urmatoarele:

a) contravaloarea abonamentelor suportate de angajator pentru angajatii proprii, in limita echivalentului in lei a 100 euro anual pentru fiecare persoana (anterior 400 euro).

b) diferenta favorabila dintre dobanda preferentiala stabilita prin negociere si dobanda practicata pe piata, pentru credite si depozite;

[NOTA: se aplica pentru entitatile care se incadreaza in acordarea acestor instrumente financiare]

c) sumele platite de angajator pentru educatia timpurie a copiilor angajatilor, conform prevederilor de la impozitul pe venit.

Se exclud din acest plafon, incepand cu veniturile lunii ianuarie 2024, sumele acordate angajatilor care desfasoara activitati in regim de telemunca.

CASS pentru indemnizații de concediu medical. Persoanele care se afla in concedii medicale acordate potrivit O.U.G. nr. 158/2005 nu mai sunt exceptate de la plata CASS pentru indemnizatiile aferente certificatelor medicale. Baza lunara de calcul a CASS este cuantumul indemnizatiei de asigurari sociale de sanatate de care beneficiaza persoanele fizice.

[NOTA: se aplica incepand cu indemnizatiile de sanatate aferente lunii ianuarie 2024]

Netaxarea sumei de 200 lei. In perioada ianuarie-decembrie 2024, continua sa se aplice deducerea unei sume de 200 lei din baza de calcul a contributiilor sociale pentru salariatii care primesc salariul minim brut pe economie, fara a depasi 4.000 lei/luna.

Nota de confidentialitate: Completand acest formular, imi dau acordul pentru prelucrarea datelor personale, doar in scopul pentru care au fost solicitate, conform cu Politica de Confidentialitate.

Leave a Comment

Solicita o oferta!

Newsletter

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR
Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.

Parteneriate

ADP and the ADP logo are registered trademarks of ADP, LLC.

About ADP (NASDAQ – ADP) Designing better ways to work through cutting-edge products, premium services and exceptional experiences that enable people to reach their full potential. HR, Talent, Benefits, Payroll and Compliance informed by data and designed for people. Learn more at www.adp.com.
Smartree is proud to be a local payroll partner of ADP in Romania.

Suntem membri

Certificate