Pe langa multitudinea de schimbari legislative, din domeniul legislatiei muncii, care au intrat in vigoare in ultima perioada si care trebuie puse in aplicare de catre angajatori, acestia trebuie sa acorde o atentie deosebita si obligatiilor pe care le au in ceea ce priveste regulamentul intern. Fiind vorba de un document de o importanta majora atat pentru angajatori, cat si pentru angajati, intrucat prevede norme si dispozitii care trebuie respectate la nivel de companie, regulamentul intern are caracter obligatoriu si trebuie intocmit de catre angajator, cu consultarea sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.
Ce informatii trebuie sa fie cuprinse in regulamentul intern
Potrivit Codului Muncii, regulamentul intern cuprinde cel putin urmatoarele categorii de dispozitii:
a) reguli privind protectia, igiena si securitatea in munca in cadrul unitatii;
b) reguli privind respectarea principiului nediscriminarii si al inlaturarii oricarei forme de incalcare a demnitatii;
c) drepturile si obligatiile angajatorului si ale salariatilor;
d) procedura de solutionare pe cale amiabila a conflictelor individuale de munca, a cererilor sau a reclamatiilor individuale ale salariatilor;
e) reguli concrete privind disciplina muncii in unitate;
f) abaterile disciplinare si sanctiunile aplicabile;
g) reguli referitoare la procedura disciplinara;
h) modalitatile de aplicare a altor dispozitii legale sau contractuale specifice;
i) criteriile si procedurile de evaluare profesionala a salariatilor;
j) reguli referitoare la preaviz;
k) informatii cu privire la politica generala de formare a salariatilor, daca exista.
Ce obligatii are angajatorul privind regulamentul intern
In primul rand, angajatorul trebuie sa intocmeasca regulamentul intern in termen de 60 de zile de la data dobandirii personalitatii juridice.
De asemenea, acesta are obligatia, potrivit Codului Muncii, de a aduce la cunostinta fiecarui salariat prevederile regulamentului intern, in prima zi de lucru, si de a face dovada indeplinirii acestei obligatii.
Este important de stiut ca aducerea la cunostinta salariatilor a prevederilor regulamentului intern se poate realiza pe suport de hartie sau in format electronic. Daca angajatorul opteaza pentru formatul electronic, exista obligatia ca documentul sa fie accesibil salariatului si sa poata fi stocat si printat de catre acesta.
In plus, angajatorul are obligatia de a afisa regulamentul intern si la sediul unde isi desfasoara activitatea angajatii.
In cazul in care in continutul regulamentului intern intervine o modificare, angajatorul este obligat sa faca cunoscut angajatilor acest lucru.
Trebuie precizat ca regulamentul intern isi produce efectele fata de salariat de la momentul luarii la cunostinta a acestuia.
In ce situatie angajatul are dreptul sa conteste dispozitii din Regulamentul Intern
In Codul Muncii din Romania este stipulat si faptul ca angajatorul poate fi sesizat de catre orice salariat interesat cu privire la dispozitiile regulamentului intern, in masura in care face dovada incalcarii unui drept al sau.
Controlul legalitatii dispozitiilor cuprinse in regulamentul intern este de competenta instantelor judecatoresti, care pot fi sesizate in termen de 30 de zile de la data comunicarii de catre angajator a modului de solutionare a sesizarii formulate de catre angajat.
Cele mai noi modificari legislative aduse regulamentului intern
Incepand cu data de 22 octombrie 2022, au intrat in vigoare o serie de modificari in ceea ce priveste regulamentul intern. Angajatorii trebuie, deci, sa fie atenti la aceste modificari recente si sa se asigure ca le-au implementat in compania lor.
Cea mai importanta schimbare care a intervenit consta in faptul ca regulamentul intern a redevenit obligatoriu pentru toti angajatorii, dupa ce, timp de peste un an de zile, acesta a avut un regim optional pentru angajatorii cu pana la un numar de 9 salariati.
De asemenea, conform Legii nr. 283/2022, in vigoare din 22 octombrie 2022, regulamentul intern se aduce la cunostinta fiecarui salariat, in prima zi de activitate, sub conditia semnarii de luare la cunostinta.
Tot potrivit prevederilor intrate in vigoare in toamna anului trecut, regulamentul intern trebuie sa cuprinda reguli privind perioada de preaviz si informatii cu privire la politica generala de formare a salariaţilor, daca exista.
Totodata, s-a reglementat in mod specific posibilitatea ca regulamentul intern sa fie adus la cunostinta salariatilor in forma electronica.