Odata cu decizia de a face angajari in Romania, orice companie trebuie sa stie ce obligatii are din punct de vedere legal si ce pasi esentiali trebuie sa urmeze.
Astfel, cu o zi inainte de angajare, compania trebuie sa inregistreze contractul de munca semnat cu angajatul in aplicatia Revisal, special creata de catre Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM). Procesul nu este unul complicat, compania avand nevoie de un cont creat, cu user si parola, pentru a putea introduce toate documentele in termenul legal.
De asemenea, inainte de inceperea activitatii, angajatorul trebuie sa se asigure ca noul membru al echipei a fost examinat medical si ca este apt de munca. In plus, niciodata noul angajat nu trebuie sa inceapa activitatea fara a avea un contract de munca semnat.
Angajatorul si angajatul trebuie sa tina cont si de alte prevederi. Spre exemplu, numarul de zile de munca este de 5/saptamana, iar perioada maxima de proba nu poate fi mai lunga de 90 de zile, pentru functiile de executie. In plus, un contract de munca pe perioada determinata nu poate fi semnat pentru o perioada mai mare de 36 de luni, decat in conditiile stabilite de lege.
In ceea ce priveste salariul minim brut, acesta nu trebuie sa fie mai mic de 1250 de lei. Din perspectiva salarizarii, atat angajatorul, cat si angajatul au obligatia sa plateasca o serie de taxe si contributii catre stat. Pe de o parte, angajatorul va plati contributii precum asigurarea sociala de stat, asigurarea de sanatate, concediul medical, somajul, fondul de accidente si fondul de garantare. Pe de alta parte, angajatul isi va plati contributia la asigurarea sociala de stat, de sanatate, somajul si impozitul pe venit.
Procesul de angajare si salarizare in Romania presupune si alte implicatii legislative si exceptii de la prevederile mai sus mentionate.
Pentru mai multe informatii utile despre drepturile si obligatiile impuse de lege atat angajatorului, cat si angajatului, in diverse momente ale raportului de munca, contacteaza-ne!