Ce amenda risca un angajator care intarzie plata salariilor cu mai mult de o luna - Your strategic HR partner - Smartree

Ce amenda risca un angajator care intarzie plata salariilor cu mai mult de o luna

Un angajator care intarzie plata salariului catre angajat cu mai mult de o luna de la data de plata a salariului risca amenda contraventionala de la 5.000 lei la 10.000 de lei pentru fiecare persoana careia nu i s-a platit salariul. Reglementarea, introdusa de Ordonanta de urgenta nr. 117/2021 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, va intra in vigoare cu data de 20 octombrie. 

In cele ce urmeaza va aducem la cunostinta principalele modificari continute de Ordonanta de urgenta nr. 117/2021 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, in vigoare de la 05 octombrie 2021 si publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 951 din 05 octombrie 2021:

Astfel, incepand cu data intrarii in vigoare a acestui act normativ, munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in următoarele 90 de zile calendaristice după efectuarea acesteia, spre deosebire de reglementarea anterioara care prevedea un termen de 60 de zile.

Actul normativ introduce munca subdeclarata care “reprezinta acordarea unui salariu net mai mare decat cel constituit si evidentiat in statele de plată a salariilor si in declaratia lunara privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, transmisa autoritatilor fiscale.”

De asemenea, actul modifica anumite sanctiuni contraventionale si introduce altele noi (aceste prevederi urmand sa intre in vigoare în 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial, adica de la 20 octombrie 2021):

– Un angajator care intarzie plata salariului catre angajat cu mai mult de o luna de la de la data de plata a salariului risca amenda contraventionala de la 5.000 lei la 10.000 de lei pentru fiecare persoana careia nu i s-a platit salariul. Exceptie vor face firmele care se afla sub incidenta Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.
– Munca subdeclarata va fi sanctionata cu amenda de la 8.000 la 10.000 de lei pentru fiecare salariat, fara a depasi valoarea cumulata de 100.000 de lei.
– Firmele care primesc la munca unu sau a mai multi salariati cu depasirea duratei timpului de munca stabilita in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial risca amenda de la 10.000 lei la 15.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 200.000 lei.

Fii la curent cu toate noutatile legislative din domeniul muncii!​ Descarca Smart Update Octombrie nr. 1 2021 si transmite-l colegilor tai!

Nota de confidentialitate: Completand acest formular, imi dau acordul pentru prelucrarea datelor personale, doar in scopul pentru care au fost solicitate, conform cu Politica de Confidentialitate.

Leave a Comment

Solicita o oferta!

Newsletter

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR
Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.

Parteneriate

About ADP (NASDAQ – ADP)
Designing better ways to work through
cutting-edge products, premium services
and exceptional experiences that enable
people to reach their full potential. HR,
Talent, Benefits, Payroll and Compliance
informed by data and designed for people.
Learn more at www.ADP.com.
Smartree is proud to be a local payroll
partner of ADP in Romania.

Suntem membri

aramt-member

Certificate

iso9001-2015
iso27001-2013