Fondul de private equity Enterprise Investors a preluat 56% din actiunile companiei Smartree, pentru 3 milioane de euro.
Smartree Romania face parte din grupul Smartree care furnizeaza servicii software pe segmentul de resurse umane si care a fost fondat de Eric Kish, fostul vicepresedinte de marketing si retail al Rompetrol.
Aceasta este prima tranzactie din Romania a Enterprise Venture Fund I (EVF I), fondul de venture capital administrat de Enterprise Investors (EI). Suma platita reprezinta capital de expansiune, anunta Enterprise Investors.
“Fondurile pe care Smartree le-a primit de la noul nostru partener in aceasta afacere vor finanta o noua linie de business, aceea de outsourcing de personal, precum si dezvoltarea ulterioara a serviciilor noastre de salarizare si de externalizre de software. Planuim sa ne extindem semnificativ in urmatorii cinci ani”, a spus Eric Kish, proprietarul Smartree.
Compania proceseaza mai mult de 30.000 de salariati pe luna, folosind un software extrem de performant care a fost dezvoltat intern.
Din grupul Smartree fac parte companiile Smartree Romania (firma de outsourcing, salarizare si administrare de personal), MyStaff Software (fostul Smart Technologies, care s-a rebranduit si care produce software de resurse umane) si Smartree Management Services (divizia de munca temporara care inchiriaza oamenii).
In 2008, grupul a ajuns la afaceri de aproximativ 10 milioane de euro, dar anul trecut afacerile au fost in jurul a 5,5 milioane de euro deoarece in 2009 a expirat contractul pe cinci ani dintre Smartree Petrom Management Services (compania de munca temporara) si Petrom.
Astfel, Smartree Romania, compania care are 65 de angajati, a inregistrat in 2009 afaceri in jurul a 3,5 milioane de euro, in timp ce MyStaff Software a ajuns la un business in jurul a doua milioane de euro si la 60 de salariati.
“Suntem fericiti ca dupa sase investitii de private equity realizate de Enterprise Investors in Romania pana acum, investim in Smartree, care este prima tranzactie romaneasca a fondului nostru de venture capital. EVF va continua sa caute companii active pe piata, care au demonstrat un model de afaceri de succes si care genereaza profit, cel putin la nivel operational. Am colectat acest fond pentru a intampina cererea uriasa de la companii mai mici din Europa Centrala si de Est pentru finantare cu private equity si venture capital. Am intalnit multe companii romanesti care cauta capital pentru dezvoltare si invitam si alte firme din tara sa ne contacteze,” a spus Cristian Nacu, Partener la Enterprise Investors si seful biroului din Romania.
Enterprise Venture Fund I este primul fond de venture capital al EI, cu un capital ce totalizeaza 100 milioane de euro. Este cel mai mare fond de acest tip din Europa Centrala si de Est. Sumele investite de EVF I variaza de la 1 milion euro la 5 milioane euro per proiect. Fondul finanteaza dezvoltarea companiilor mici si mijlocii ce opereaza in tarile din ECE.
Incluzand tranzactia de astazi, EVF I a finalizat sase investitii in IT si in servicii de consum in valoare totala de €17 milioane.
Citeste articolul original pe Wall-Street.ro.