De la cateva milioane la zeci de milioane sau despre cum se transforma o companie antreprenoriala intr‑una corporatista dupa preluarea de catre un fond de investitii. Studiu de caz: Smartree, compania fondata acum zece ani de Eric Kish, unul dintre fostii oameni‑cheie ai Rompetrol in perioada Dinu Patriciu. La mai putin de un an de la vanzarea companiei de servicii de HR Smartree catre fondul de investitii Enterprise Investors (EI), putem deja vorbi de efectele de business pe care le‑a avut una dintre putinele tranzactii ale anului trecut (in martie 2010, fondatorul Eric Kish ceda 56% din actiuni pentru suma de trei milioane de euro, iar intre timp compania a ajuns sa fie 100% detinuta de EI).Cel mai vizibil efect: dintr‑o companie antreprenoriala – afacere de familie detinuta majoritar de Eric si Alina Kish –, Smartree s‑a reorganizat intern dupa regulile unei corporatii, condusa de un finantist „pur-sange“: Adrian Stanciu (34 de ani), adus in Smartree pe pozitia de Corporate Finance Director in 2009 chiar de Eric Kish pentru a cauta surse de finantare pentru companie, are experienta in fuziuni si achizitii, privatizari, consultanta pe piata locala si internationala, incepandu‑si cariera in cadrul bancii de investitii americane Merrill Lynch. Imediat dupa tranzactie, pe care a coordonat‑o, Stanciu a devenit noul CEO al companiei, cu un mandat foarte clar, lamurit succint chiar de la inceputul interviului cu MONEY EXPRESS: „Nu este neaparat o continuare, vreau sa schimbam putin strategia. Si vreau sa devina o companie corporatista cu tot ce inseamna asta.””O companie detinuta de un fond de investitii”.
NOUL BUSINESS. Promovarea ca CEO al Smartree a unui finantist scolit in SUA si inca la Merill Lynch poate parea disproportionata cu un business de servicii de HR care anul trecut a rulat circa 2,5 milioane de euro. Si asta chiar daca vorbim de cel mai mare jucator al pietei de outsourcing de salarizare ca venituri – proceseaza salariile a aproape 32.000 de angajati, in timp ce TotalSoft, compania de software aflata in portofoliul fondului grec de investitii Global Finance, proceseaza circa 40.000 de angajati (incasand peste 800.000 euro in 2010), potrivit cifrelor furnizate chiar de companie. Dupa cum admite si Stanciu, Smartree este deocamdata o companie cu cifre mici, care activeaza pe o nisa a pietei de outsourcing de pana in zece milioane de euro, potrivit estimarii lui Catalin Naftan, partener si director de vanzari al Paylogic, un alt jucator local important care proceseaza 20.000 de „fluturasi“ lunar.
Alegerea lui Stanciu capata mai mult sens atunci cand ne uitam la noua strategie a companiei – pe doua mari directii – detaliata in primul interviu pe care acesta l‑a acordat presei de business de la numirea sa in aceasta functie. Daca va da roadele asteptate, Smartree va deveni in urmatorii ani o companie cu cifre mari, de zeci de milioane de euro.
Prima directie: chiar de anul trecut, Smartree a intrat in zona de servicii de leasing de personal cu toate motoarele turate. A mai fost in acest business, dar punctual. Timp de cinci ani (pana in 2009), Smartree Management Services (entitate care astazi nu mai exista in businessul Smartree) a asigurat servicii de leasing de personal (contracte de munca pe termen limitat) pentru Petrom. „A fost primul nostru client pe zona asta. Castigand experienta cu Petrom, am decis sa redeschidem anul trecut aceasta noua linie de business, dar adresandu‑ne tuturor companiilor, nu doar celor mari“, explica Stanciu.
AVANSUL LEASINGULUI. Cel mai important argument pentru noua strategie tine de potentialul acestui segment de servicii de pe piata muncii – leasingul de personal. Anul trecut, a crescut cu doua cifre, iar pentru 2011 tendinta se va mentine, au estimat cei mai importanti jucatori din piata consultati la sfarsitul anului trecut pentru Anuarul „Economia in 2011“ realizat de MONEY EXPRESS. Explicatia este simpla, pe principiul „comanzi cat mananci“: angajand exact cati oameni si pe cat timp are nevoie (in functie de schimbarile din piata), compania ramane flexibila si isi poate previziona mai bine costurile. Mai mult, nu este doar o tendinta indusa de criza economica, ci un „shift“ pe piata internationala a muncii: companiile incep sa prefere asa‑numitul „project work“ in locul „employed work“, dupa cum remarca intr‑un interviu pentru MONEY EXPRESS Anca Podoleanu, Managing Partner in cadrul firmei de consultanta Choice Management&Consulting.
In cazul Smartree, noua linie de business a crescut de opt ori in ultimele sase luni, spune Stanciu, ajungand sa genereze 25% din veniturile companiei pe anul trecut (restul fiind asigurat de core‑businessul companiei: servicii de outsourcing de salarizare si administrare de personal). Pentru anul in curs, raportul se va inversa: Stanciu anticipeaza o pondere a leasingului de personal de 60% in venituri, restul venind din salarizare externalizata si „software as a service“ (SaaS – inchirierea platformei soft MyStaff, dezvoltata intern de Smartree). Cifrele cu care Smartree va lucra de acum incolo se vor apropia de cele ale unui gigant din FMCG, spre exemplu (cateva zeci de milioane de euro). Explicatia: angajatii temporari lucreaza pentru compania‑client, dar figureaza pe statul de plata al Smartree. Smartree le plateste salariile, iar apoi isi recupereaza banii de la companiile‑client plus o marja care se situeaza intre 6 si maxim 15%, spune Stanciu. „De aceea cifra de afaceri a Smartree poate creste foarte mult. Nu mai rulam doar banii nostri, ci si salariile angajatilor temporari. E un rulaj mai atipic si ai nevoie de foarte mult cash. Ce‑mi ramane mie in veniturile reale este acea marja“, adauga acesta.
AVANTAJE DE PIATA. Mutand accentul strategic pe leasingul de personal, Smartree are sansa de a iesi din zona companiilor cu cifre mici, dar va pierde statutul de lider pe care il detine pe piata de outsourcing de salarizare si administrare de personal. Noua lupta nu va fi usoara: pe piata de „temporary staffing“, Smartree se va bate de la egal la egal cu jucatori vechi si foarte mari in piata (ManPower, Adecco sau Trenkwalder Sobis). Totusi are cateva atuuri pe care i le ofera celalalt pilon al businessului: salarizarea si administrarea de personal. „Smartree ii angajeaza, dar tot noi le procesam salariile. E o sinergie intre cele doua linii de business. Adaugi foarte multa valoare cu un cost foarte mic“, explica Stanciu. In plus, peste 90% din clientii Smartree sunt multinationale care lucreaza tot mai mult cu angajati temporari. „Din toate punctele de vedere, e o deschidere naturala a afacerii“. Iar miza este mare. Piata de leasing de personal va creste de cateva ori in urmatorii ani. In prezent, in Romania, sub 0,5% din angajatii cu contract de munca lucreaza prin intermediul unei companii de leasing, pe cand in Marea Britanie procentul este de 6, iar media europeana este de peste 3%, potrivit lui Bogdan Florea, director general Trenkwalder Sobis, firma care realizeaza 97% din venituri din leasingul de personal.
AL DOILEA PILON. Un potential de crestere la fel de mare il are si cealalta linie de business a Smartree, care inca genereaza grosul veniturilor companiei.
Din cei aproape sase milioane de angajati activi, piata locala de salarizare externalizata este in jur de 100.000 de angajati, estimeaza Stanciu. Ceva mai mult – 120.000 de angajati – in aprecierea lui Daniel Ionescu, director de marketing si strategie in cadrul TotalSoft. In 2013, managerul TotalSoft crede ca numarul salariilor procesate in regim de BPO („business process outsourcing“) va depasi 160.000, iar pana in 2015 compania spera sa concentreze 45% din aceasta piata. Spre comparatie, media europeana a salariilor procesate in regim externalizat (BPO) este undeva spre 25–30%, potrivit lui Naftan de la Paylogic.
Strategia celor de la Smartree nu se bazeaza doar pe recuperarea decalajului fata de pietele mai dezvoltate. „Avem putine companii locale antreprenoriale in portofoliu. Deschiderea fata de ele este noua orientare pe care vreau sa o dau companiei: sa ne uitam la toate tipurile de companii“, detaliaza Stanciu. Mai mult, daca pana acum predominau serviciile complexe – multinationalele in speta au nevoie de servicii mai complexe de salarizare si HR –, de acum Smartree nu va ignora nici companiile cu nevoi mai restranse legate de acest gen de servicii.
Uitandu‑ne la potentialul celor doua piete pe care se concentreaza noua strategie a Smartree – ambele vor continua sa aiba cresteri de doua cifre –, este putin probabil ca Enterprise Investors, proprietarul Smartree, nu va face un exit reusit. Intr‑o declaratie mai veche, fondul miza pe o multiplicare de patru‑cinci ori a capitalului investit (compania a fost evaluata la 5,3 milioane de euro la momentul preluarii).
O alta noutate fata de strategia mult mai antreprenoriala a familiei Kish tine de temperarea intrarii pe pietele externe. La inceputul lui 2010, dar inainte de tranzactie, Eric Kish sustinea ca in 2014 businessul Smartree ar putea ajunge la 15 milioane de euro cifra de afaceri, din care doua treimi din venituri sa provina de pe piata din SUA (unde in 2009 lansa softul MyStaff). Intre timp, fondatorul Kish s‑a mutat cu toata familia in SUA, iar Smartree a ramas in Romania.
In 2011, Stanciu este foarte clar: „Politica mea este a pasilor marunti. Nu mergem acum in afara Romaniei. Este o directie care va fi continuata, dar peste cativa ani, poate chiar de Eric care acum este in State“.
Fata in fata
FONDATORUL
>Eric Kish, fost ofiter de tancuri in armata israeliana, este unul dintre primii angajati ai lui Dinu Patriciu in grupul Rompetrol, in cadrul caruia a ocupat mai multe functii de conducere pana la momentul retragerii (vara lui 2009). Acum zece ani, in paralel cu Rompetrol, Kish punea bazele propriei companii, Smartree. De‑a lungul timpului, in Smartree au mai fost actionari minoritari si Dan Lazarescu, cofondator TotalSoft (IT), si Medicover (servicii medicale), Radu Georgescu, proprietarul GeCad (IT) si Radu Tudorache, coproprietarul Montero (farma).
FONDUL
>Cu investitii totale de circa 200 mil. euro pe piata locala, compania de private equity Enterprise Investors a achizitionat, in martie anul trecut, 56% din Smartree, procent care a ajuns intre timp pana la 100%. In prezent, fondul mai detine participatii la Macon Deva si Simcor Oradea (producatorii de materiale de constructii), la reteaua de magazine Profi si la Siveco (IT). Achizitia s‑a derulat prin fondul Enterprise Venture Fund 1, cel mai mare fond de acest tip din Europa Centrala si de Est, cu active de 100 mil. euro.
Suisuri, coborasuri
In primul an de cand nu mai apartine majoritar familiei Kish, businessul Smartree va avea cele mai bune cifre din istoria sa de zece ani.
An | Cifra de afaceri | EBT (mil. lei) |
2005 | 3,9 | 0,36 |
2006 | 4,4 | 0,3 |
2007 | 3,8 | 0,026 |
2008 | 10,5 | 2,8 |
2009 | 14,7 | 1,68 |
2010 | 11 | — |
2011* | 20 | — |
*Estimare; Sursa: Compania
http://moneyexpress.money.ro/articol_21597/devenire_corporatista.html