Ordonanta de urgenta nr. 127/2024 introduce modificari importante in legislatia sociala, cu impact asupra asigurarii pentru accidente de munca si boli profesionale. Incepand cu 11 noiembrie 2024, calculul indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca se bazeaza pe media veniturilor brute obtinute de la angajatorul principal in ultimele sase luni, fara a lua in calcul veniturile de la alti angajatori. De asemenea, se precizeaza ca asiguratii care sufera arsuri grave ce afecteaza cel putin 10% din suprafata corporala beneficiaza de o indemnizatie de 100% din aceste venituri pe intreaga perioada de tratament si recuperare.
Modificarile aduse Legii nr. 448/2006, aplicabile din ianuarie 2025, impun noi obligatii angajatorilor din sectorul public si privat cu peste 50 de angajati de a angaja persoane cu dizabilitati in proportie de cel putin 4% din totalul angajatilor. Pentru a indeplini aceasta cerinta, entitatile sunt obligate sa solicite sprijinul ONG-urilor care ofera servicii pentru persoanele cu dizabilitati, asigurand astfel accesul acestora la posturi vacante.
Documentatia necesara include o cerere scrisa transmisa ONG-urilor si detalii despre posturile disponibile, urmand ca aceasta solicitare sa fie prezentata si catre autoritatile relevante. In plus, angajatorii sunt obligati sa trimita anual o situatie centralizata a persoanelor cu dizabilitati angajate si a competentelor necesare pentru ocuparea posturilor catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati si ANOFM, pana la data de 31 ianuarie a fiecarui an.
Acest raport anual asigura o evidenta clara si o conformare cu noile cerinte legale, pentru facilitarea integrarii persoanelor cu dizabilitati pe piata muncii si protectia drepturilor acestora.