Cum se deconteaza sumele prevazute in cadrul legii Kurzarbeit - Your strategic HR partner - Smartree

Cum se deconteaza sumele prevazute in cadrul legii Kurzarbeit

Au aparut normele care reglementeaza procedura de decontare si de plata (Hotararea nr. 719/2020) dar si modelul cererii si al documentelor necesare (Ordinul nr. 1393/2020) pentru obtinerea indemnizatiilor de care pot beneficia angajatorii care recurg la metoda flexibilizarii programului de munca al angajatilor, cunoscuta drept modelul de lucru Kurzarbeit. Legea Kurzarbeit este parte a programului de masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca.

In baza art. 1 alin 1 coroborat cu alin 4 din OUG 132/2020, pe durata reducerii timpului de munca a salariatilor cu cel mult 50% din durata prevazuta in contractul individual de munca, salariatii afectati de măsura beneficiaza de o indemnizație de 75% din diferenta dintre salariul de baza brut prevazut in contractul individual de munca si salariul de baza brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului de munca, in completarea drepturilor salariale cuvenite, calculate la timpul efectiv lucrat.

Aceste indemnizatii se deconteaza din bugetul asigurarilor pentru somaj la cererea angajatorilor. Modelul acestei cereri este prezentat in Anexa 1 la prezentul Smart Update care poate fi descarcat mai jos.

Documentele necesare sunt: 

a) o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte indeplinirea conditiilor prevazute la art. 1 alin. (2), (3) și (11) din OUG 132/2020; Modelul acestei declaratii este prezentat in Anexa 2 la prezentul Smart Update (model ce cuprinde conditiile mentionate de art. 1 alin. (2), (3) și (11) din OUG 132/2020);

b) lista persoanelor pentru care se solicita decontarea, semnata de reprezentantul legal al angajatorului; Modelul listei este prezentat in Anexa 3 la prezentul Smart Update

Documentele de mai sus se depun in format electronic sau in format letric la agentiile pentru ocuparea fortei de muncă judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, in raza carora angajatorii au sediul social.

Indemnizatiile se deconteaza pentru luna anterioara celei in care se depune cererea.

Decontarea din bugetul asigurarilor pentru somaj a indemnizatiilor se efectueaza in termen de cel mult 10 zile de la data depunerii documentatiei prevazute mai sus si după plata impozitelor si contributiilor aferente.

 

Fii la curent cu toate noutatile legislative din domeniul muncii! Pentru a avea acces la modelele de cerere care trebuie depuse de angajatori in vederea obtinerii stimulentului financiar, descarca Smart Update Septembrie nr. 3 2020 si transmite-l colegilor tai!

Nota de confidentialitate: Completand acest formular, imi dau acordul pentru prelucrarea datelor personale, doar in scopul pentru care au fost solicitate, conform cu Politica de Confidentialitate.

Leave a Comment

Solicita o oferta!

Newsletter

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR
Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.

Parteneriate

About ADP (NASDAQ – ADP) Designing better ways to work through cutting-edge products, premium services and exceptional experiences that enable people to reach their full potential. HR, Talent, Benefits, Payroll and Compliance informed by data and designed for people. Learn more at www.adp.com. ADP, the ADP logo, and Always Designing for People are trademarks of ADP, LLC.

Suntem membri

Certificate