Legea Kurzarbeit, recent promulgata de presedintele Romaniei si detaliata in Ordonanta de Urgenta nr. 132/2020 este o masura de flexibilizare a programului de munca in scopul sprijinirii salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2. Aceasta este o initiativa a mediului de afaceri privat, adusa prima data in discutie in urma cu cateva luni in scopul stimularii cresterii ocuparii fortei de munca.
Cum functioneaza sistemul de munca Kurzarbeit si ce tari il foloseste?
Kurzarbeit este o schema de lucru pe termen scurt dezvoltata in Germania acum peste 100 de ani, care a contribuit la stabilitatea locurilor de munca in timpul recesiunilor si a crizelor financiare. Este o masura actuala si in momentul de fata, a carei aplicare a fost chiar extinsa pe fondul pandemiei Covid-19. Aceasta masura de flexibilizare a muncii a fost preluata si de Elvetia (incă din 1924), precum si de majoritatea statelor europene, iar in aceasta perioada este sustinuta la nivel european prin intermediul programului SURE.
In esenta, acest model de flexibilizare a muncii are trei componente:
- angajatorul poate reduce timpul de munca al angajatilor, astfel incat sa corespunda necesitatilor sale si volumului de activitate;
- angajatul este platit de angajator pentru munca efectiv prestata;
- statul suporta un procent din diferenta intre orele de munca efectuate si salariul de baza din contractul individual de munca;
Care sunt avantajele Kurzarbeit?
Avand in vedere inpredictibilitatea din momentul de fata si contractia economiei care a afectat multe domenii de activitate, principalul avantaj al acestui model este dat de flexibilizarea raporturilor de munca lucru, care le permite angajatorilor sa dispuna de forta de munca in concordanta cu noile actuale, care pot fi fluctuante. In acelasi timp, este si un instrument util pe timp de criza in preventia cresterii ratei somajului. De exemplu, companiile care nu mai au acelasi nivel de activitate anterior crizei medicale au astfel o varianta alternativa de a mentine respectivul loc de munca prin restrangerea programului de lucru, in timp ce angajatul isi va primi o mare parte din salariul initial, atat prin contributia angajatorului cat si prin cea a statului.
Cum se aplica legea Kurzarbeit in Romania si care sunt cele mai importante prevederi?
Conform Ordonantei de Urgenta nr. 132/2020, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de munca a salariatilor cu cel mult 50% din durata prevazuta in contractul individual de munca, cu informarea si consultarea sindicatului, a reprezentantilor salariatilor sau a salariatilor, dupa caz, anterior comunicarii deciziei salariatului.
Reducerea timpului de munca se stabileste prin decizia angajatorului pentru o perioada de cel putin 5 zile lucratoare consecutive si trebuie comunicata salariatului cu cel putin 5 zile inainte de aplicarea efectiva a masurii impreuna cu programul de lucru, modul de repartizare a acestuia pe zile si drepturile salariale aferente.
Modificarile se transmit in registrul general de evidenta a salariatilor cel tarziu in ziua anterioara producerii acestora.
Pe perioada de aplicabilitate a acestei masuri, salariatul beneficiaza de toate celelalte drepturi prevazute in contractul individual de munca sau in contractul colectiv de munca, proportional cu timpul efectiv lucrat.
Ce conditii trebuiesc indeplinite de catre angajatori si care sunt restrictiile ulterioare?
Angajatorul poate dispune masura reducerii timpului de munca cu cel mult 50% din durata prevazuta in contractul de munca si poate solicita decontarea indemnizatiei de 75% daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
masura afecteaza cel puțin 10% din numarul de salariati;
reducerea activitatii este justificata de o diminuare a cifrei de afaceri din luna anterioara aplicarii masurii sau, cel mult, din luna dinaintea lunii anterioare acesteia cu cel putin 10% fata de luna similara din anul anterior.
Pe perioada aplicarii reducerii programului de munca, angajatorii si salariatii vor avea urmatoarele constrangeri:
- salariatii afectati de aceasta masura nu pot efectua munca suplimentară la acelasi angajator;
- acordarea de bonusuri, precum si alte adaosuri la salariul de baza pentru structura de management a angajatorului se efectuează dupa finalizarea perioadei de aplicare a masurii;
- angajatorul nu poate initia concedieri colective;
- este interzisa angajarea de personal pentru prestarea unor activitati identice ori similare cu cele prestate de catre salariatii al caror timp de munca a fost redus, precum si subcontractarea de activitati desfasurate de salariatii al caror timp de munca a fost redus;
Cum se acorda drepturile salariale in cazul reducerii programului de lucru?
Pe durata reducerii timpului de munca angajatorii vor fi remunerati de catre angajator conform timpului efectiv lucrat. In plus, ei vor mai beneficia de o indemnizatie de 75% din diferenta dintre salariul de baza brut prevazut in contractul individual de munca si salariul de baza brut aferent orelor de munca efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului de munca.
Indemnizatia de 75% este suportata de angajator si se achita la data platii salariului aferent lunii respective, urmand a se deconta din bugetul asigurarilor pentru somaj dupa indeplinirea de catre angajator a obligatiilor declarative si de plata aferente veniturilor din salarii si asimilate salariilor din perioada pentru care se face solicitarea.
Indemnizatia de 75% reprezintă venit de natura salariala si este supusa impozitarii si platii contributiilor sociale, in conditiile legii.
Cum se deconteaza subventiile acordate de stat?
Aceste indemnizatii se deconteaza din bugetul asigurarilor pentru somaj la cererea angajatorilor pe baza modelului atasat.
Documentele necesare sunt:
- o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte indeplinirea conditiilor prevazute la art. 1 alin. (2), (3) și (11) din OUG 132/2020; Modelul acestei declaratii este prezentat in Anexa 2 la prezentul Smart Update (model ce cuprinde conditiile mentionate de art. 1 alin. (2), (3) și (11) din OUG 132/2020);
- lista persoanelor pentru care se solicita decontarea, semnata de reprezentantul legal al angajatorului; Modelul listei este prezentat in Anexa 3 la prezentul Smart Update;
Documentele de mai sus se depun in format electronic sau in format letric la agentiile pentru ocuparea fortei de muncă judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, in raza carora angajatorii au sediul social.
Indemnizatiile se deconteaza pentru luna anterioara celei in care se depune cererea.
Decontarea din bugetul asigurarilor pentru somaj a indemnizatiilor se efectueaza in termen de cel mult 10 zile de la data depunerii documentatiei prevazute mai sus si după plata impozitelor si contributiilor aferente.