Munca prestata in afara programului de munca saptamanal este considerata, conform art. 120 din Codul Muncii, munca suplimentara.
Munca in zilele de sarbatoare legala, in conditiile in care activitatea societatii nu se incadreaza in categoria celor a caror activitate nu poate fi intrerupta datorita specificului activitatii (ex. munca in ture), este considerata tot munca suplimentara si, in plus, prestata in zi de sarbatoare legala. In prezent, in Codul Muncii sunt incluse 12 sarbatori legale.
Intr-o astfel de situatie cele doua prevederi din Codul Muncii, respectiv cea referitoare la munca suplimentara si cea referitoare la munca in zi de sarbatoare legala, nu pot fi altfel interpretate, in opinia noastra, decat in mod cumulativ.
Astfel:
Conform articolelor 122 si 123, coroborate cu articolul 142 din Codul Muncii:
- Munca prestata este remunerata oricum cu 100%;
- Daca se acorda zile libere platite, acestea vor fi “platite” cu 100%; daca nu se acorda zile libere platite, se va adauga un spor la salariu ce nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza;
- Cumulativ cu cele de mai sus, se va plati si sporul pentru munca in sarbatoare legala, de cel putin 100%.
Redam mai jos textele de lege la care am facut referire:
“Art. 122. – (1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia. (2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru. (3) In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.
Art. 123. – (1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia. (2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
Art. 142. – (1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. (2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.”
Te-ar mai putea interesa si:
In ce conditii se acorda spor de wekeend
Cursuri HR, sustinute de Smartree Romania
Ore suplimentare: cum se calculeaza salariul brut