Orele suplimentare, definite ca ore prestate de un salariat in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal (in cazul angajatilor salarizati in regie), pot fi efectuate doar in anumite cazuri, stabilite clar de lege.
Timpul de munca saptamanal se refera la un program definit in contractul individual de munca sau, dupa caz, in contractul colectiv de munca sau regulamentul intern. Angajatul are dreptul la un repaus saptamanal, acordat in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica, potrivit articolul 137 din Codul Muncii.
In cazul in care repausul saptamanal nu poate fi acordat sambata si duminica, angajatul are dreptul la un spor la salariu stabilit prin contractual individual de munca sau prin cel colectiv la nivel de unitate. Exista si situatii exceptionale in care:
- zilele de repaus sunt acordate cumulate, dupa o perioada continua de munca;
- activitatea continua nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor.
Salariatii care se incadreaza in aceste situatii de exceptie si li se acorda repaus saptamanal cumulat au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit articolului 123, alineatul 2 din legea 53/2003 actualizata – spor de munca suplimentara. Dublul compensatiilor inseamna 150% din salariul de baza corespunzator timpului lucrat in zilele in care ar fi trebuit sa i se acorde, in mod normal, repaus, potrivit articolului 138, alineatul 2 din Codul muncii.
In acelasi timp, angajatul nu poate renunta la repausul saptamanal. Mai mult, perioada legala de repaus nu poate fi asimilata muncii suplimentare.
In acest context, orele lucrate in zilele de weekend/repausului saptamanal NU pot fi incadrate ca ore suplimentare.
Lucrul in zilele de sambata si duminica va fi permis daca programul este definit ca atare in contractul individual de munca, iar repausul este acordat in alte doua zile consecutive. Angajatul va beneficia de spor de weekend la salariu si va putea efectua ore suplimentare doar in zilele in care merge la munca potrivit programului.
Numarul de ore suplimentare este calculat la finalul lunii, ca diferenta intre orele totale lucrate si orele normale de lucru pentru luna respective dupa acordarea repausului saptamanal. Aceste ore sunt:
- compensate cu ore libere platite in urmatoarele 60 de zile dupa efectuare;
- atunci cand munca nu poate fi compensata, angajatul primeste un spor la salariu corespunzator duratei muncii suplimentare care, daca este negociat in cadrul contractului individual de munca sau al celui colectiv, nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza, conform art. 123 din Codul muncii.
Te-ar mai putea interesa:
Ore suplimentare: cum se calculeaza salariul brut
Beneficiile flexibile, noul trend in motivarea angajatilor
Cumul de functii: situatii specifice in practica