Majorarea salariului minim la nivel national implica o serie de modificari in calculul salarial. Totodata, odata cu cresterea castigului salarial minim la 1.050 lei de la 1 iulie 2015 se majoreaza atat costul de angajator, taxele platite de angajat, cat si remuneratia minima acordata zilierilor.
Calculul salarial dupa majorare
Baza lunara de calcul al contributiei pentru concedii si indemnizatii de asigurari de sanatate nu poate depasi ca valoare produsul dintre numarul asiguratilor din luna pentru care se calculeaza contributia si valoarea a 12 salarii minime brute. Astfel, marirea salariului minim brut impacteaza plafonul bazei de calcul al contributiei pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.
In ceea ce priveste concediul medical, baza lunara de calcul al contributiei pentru accidente de munca din boli profesionale este egala cu salariul mimim brut pe tara garantat in plata, corespunzator numarului de zile lucratoare din medical, cu exceptia accidentului de munca sau a bolii profesionale.
Contributia pentru persoane cu handicap neincadrate reprezinta, in cazul persoanele juridice care au cel putin 50 de angajati, 50% din salariul de baza minim brut pe tara inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap, potrivit legii 448/2006 actualizata.
Costul de angajator, majorat cu 92 de lei
In cazul companiilor care au angajati remunerati cu salariul minim pe economie, costul de angajator creste implicit. Astfel, de la o valoare de 1.197 lei pana la 1 iulie 2015 (cat plateste un angajator pentru un salariat remunerat cu minimul pe economie), angajatorul va trebui sa plateasca 1.289 lei de la 1 iulie a.c.
Totodata, creste si valoarea contributiilor platite de angajat intrucat acestea se aplica la o baza salariala mai mare, dupa cum se poate observa din exemplul de calcul salarial in cazul salariului minim brut majorat la 1.050 lei:
Consulta si calculatorul de salarii Smartree
Remuneratia zilierilor creste
Legea 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri impune o limita inferioara care depinde de salariul minim brut pe tara. Astfel, cuantumul remuneratiei brute orare trebuie sa fie cel putin egala cu castigul orar minim brut pe tara.
De la 1 iulie 2015, valoarea orara minima pentru un program complet de lucru de 168,667 ore in medie pe luna este 6,225 lei/ora.
Te-ar mai putea interesa si:
Infografic: Evolutie salariu minim brut in Romania
Repaus saptamanal, clarificare noua in Codul muncii
MyStaff Rewards: secretul unor angajati mai motivati