Fisa postului este documentul operational in care se precizeaza sarcinile si responsabilitatile salariatului, conditiile de lucru, modalitatea de recompensare si standardele de performanta.
Descrierea unui post in cadrul organizatiei, rolul acestuia si relatiile profesionale pe care salariatul le are cu ceilalti angajati astfel incat sa isi poata realiza obiectivele specifice locului sau de munca sunt incluse in fisa postului.
Fisa postului este un document anexa care oficializeaza angajarea si salarizarea personalului. Salariatul isi asuma si semneaza aceasta fisa la angajare.
Ca parte a contractului individual de munca, fisa postului trebuie prezentata de angajator la solicitarea inspectorilor muncii.
Cum se intocmeste fisa postului
Pentru a elabora o fisa de post, primul pas este reprezentat de definirea postului – componenta principala care permite organizarea activitatii si stabilirea sarcinilor si responsabilitatilor unui angajat.
Fisa postului trebuie sa contina cateva elemente esentiale, printre care:
- Denumirea si descrierea postului;
- Codul COR asociat postului;
- Locul postului in organigrama si relatiile cu alti angajati;
- Aptitudinile necesare pentru ocuparea postului;
- Scopul general si obiectivele postului;
- Indicatorii de performanta;
- Indicatii privind persoana care a intocmit si/sau avizat fisa de post.
Descrierea contine informatii referitoare la obiective, sarcini, autoritatea si responsabilitatile postului. Conditiile specifice postului se pot referi la studii, nivelul de pregatire, vechimea in specialitate, cerinte fizice si conditii de mediu.
In fisa postului se includ si standardele de performanta, in functie de care se va putea realiza evaluarea angajatului.
Aptitudinile listate pot fi cele de baza, obligatorii si aptitudinile tehnice si sociale.
Responsabilitatile si obligatiile privind siguranta si sanatatea muncii si conditiile muncii sunt elemente obligatorii, conform legii 319/2006, actualizata si a normelor de aplicare.
Nota legislativa (Articolul 13, litera d din legea 319/2006 actualizata) In vederea asigurarii conditiilor de securitate si sanatate in munca si pentru prevenirea accidentelor de munca si a bolilor profesionale, angajatorii au obligatia „sa stabileasca pentru lucratori, prin fisa postului, atributiile si raspunderile ce le revin in domeniul securitatii si sanatatii in munca, corespunzator functiilor exercitate”. |
Elementele temporale continute de fisa postului sunt:
- Data intocmirii;
- Data luarii de cunostinta de catre angajat;
- Data la care fisa postului a fost aprobata.
Fisa postului, semnata de angajat, poate fi modificata pe parcursul raporturilor de munca. Dupa fiecare actualizare, salariatul va trebui sa semneze ca a luat la cunostinta de noua fisa de post.
Fisa postului, importanta in relatia angajat-angajator
Articolul 17, alineatul 3, litera d) din Codul muncii prevede ca salariatul va fi informat cu privire la functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative, precum si cu privire la fisa postului, cu specificarea atributiilor postului.
In articolul 39, alineatul 2, litera a) se specifica faptul ca salariatul are obligatia precisa de a respecta fisa postului.
Totodata, articolul 40, alineatul 1 litera b) din Codul muncii stipuleaza ca angajatorul are dreptul sa stabileasca atributiile corespunzatoare fiecarui salariat.
Aceste articole din Codul muncii, coroborate cu articolul 13, litera d) din Legea securitatii si sanatatii in munca si cu practica, traseaza indirect o obligatie a angajatorului de a intocmi fisa postului la angajare, anexa la contractul individual de munca.
Inspectoratul teritorial de munca poate solicita, in cadrul inspectiilor, dosarele de personal ale angajatilor care trebuie sa includa si fisele de post.
Fisa postului este indispensabila atunci cand anumite actiuni depind de atributiile de serviciu stabilite in document.
- Sanctiunile disciplinare pot fi aplicate doar in masura in care salariatul nu isi indeplineste sau indeplineste defectuos sarcinile ce ii revin;
- Indeplinirea dispozitiilor de serviciu se poate realiza doar in masura in care sunt legale;
- Eventuala necorespundere profesionala a salariatului se raporteaza la atributiile din fisa postului;
- Stabilirea nivelului de responsabilitate se face prin raportarea la relatia cu alte posturi;
- Prejudiciul material pe care angajatorul ar putea fi obligat sa il plateasca se raporteaza la obligatiile de serviciu.
Mai mult, eventuala delegare de sarcini se face doar pe baza unei compatibilitati de atributii si nivel de instruire corespunzator.
Te-ar mai putea interesa si:
Desfacerea CIM pentru inaptitudine in munca
Clauza de confidentialitate in contractul individual de munca
In ce cazuri se poate diminua salariul unui angajat?