Formarea profesionala: cum gestionezi procesul in cazul propriilor angajati - Your strategic HR partner - Smartree

Formarea profesionala: cum gestionezi procesul in cazul propriilor angajati

Formarea profesionala reprezinta o obligatie a angajatorului in ceea ce priveste proprii salariati. Legislatia nu prevede insa o amenda propriu-zisa pentru nerespectarea acestei obligatii. In schimb, in momentul in care salariatul nu beneficiaza de formarea profesionala la care are dreptul, poate sesiza organele competente (ITM), iar angajatorul risca, in acest caz, amenzi.

Codul muncii face referire la formarea profesionala in multe articole. Dreptul de acces la formarea profesionala este garantat salariatului la articolul 39. Concediile asociate formarii profesionale, chiar daca sunt fara plata, nu se scad din vechimea in munca atat timp cat se acorda la solicitarea salariatului si cererea este inaintata angajatorului cu cel putin o luna inainte de efectuarea acestuia, in conditiile articolelor 155 si 156 din legea mai sus mentionata.

Formarea profesionala are ca obiective principale urmatoarele, asa cum sunt definite de lege:

  • adaptarea salariatului la cerintele postului sau ale locului de munca;
  • obtinerea unei calificari profesionale;
  • actualizarea cunostintelor si deprinderilor specifice postului si locului de munca si perfectionarea pregatirii profesionale pentru ocupatia de baza;
  • reconversia profesionala determinata de restructurari socioeconomice;
  • dobandirea unor cunostinte avansate, a unor metode si procedee moderne, necesare pentru realizarea activitatilor profesionale;
  • prevenirea riscului somajului;
  • promovarea in munca si dezvoltarea carierei profesionale.

Formarea profesionala – perioadele obligatorii si formele posibile

Salariatii pot fi formati profesional prin urmatoarele metode, in functie de ceea ce se stabileste intre salariat si angajator (art. 193 din Codul muncii):

  • participarea la cursuri organizate de catre angajator sau de catre furnizorii de servicii de formare profesionala din tara ori din strainatate;
  • stagii de adaptare profesionala la cerintele postului si ale locului de munca;
  • stagii de practica si specializare in tara si in strainatate;
  • ucenicie organizata la locul de munca;
  • formare individualizata;
  • alte forme de pregatire convenite intre angajator si salariat.

Obligatia angajatorului de a asigura participarea la programe de formare profesionala depinde de numarul de salariati si trebuie sa fie:

  • cel putin o data la 2 ani, daca are cel putin 21 de salariati;
  • cel putin o data la 3 ani, daca are sub 21 de salariati.

Concediile pentru formare profesionala se acorda cu sau fara plata, in perioada formarii profesionale pe care salariatul o urmeaza din initiativa sa.

In conditiile in care angajatorul doreste sa investeasca in salariat si sa ii plateasca anumite cursuri specifice, pentru a se asigura ca acesta nu paraseste compania, poate include in contractul individual de munca sau intr-un act aditional asociat o clauza de formare profesionala.

Actul aditional care include clauza contine astfel modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale, precum si orice alte aspecte legate de formarea profesionala, inclusiv obligatiile contractuale ale salariatului in raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, stabilite prin acordul partilor, potrivit art. 196, alineatul 2 din Codul muncii.

Citeste mai multe detalii despre clauza de formare profesionala

Toate cheltuielile prilejuite de formarea profesionala a salariatilor sunt deductibile fiscal, conform Codului fiscal actualizat 2015, articolul 21, alineatul 2, litera h).

Daca angajatorul a initiat participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionale, acesta are obligatia suportarii tuturor cheltuielilor asociate. Salariatul beneficiaza de toate drepturile salariale in perioada formarii profesionale si de vechime intrucat este considerata stagiu de cotizare in sistemul asigurarilor sociale de stat.

In acelasi timp, nerespectarea de catre salariat a dispozitiei de a nu avea initiativa incetarii contractului de munca determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca, potrivit art. 198, alineatul 3.

Aceasta obligatie revine inclusiv salariatilor concediati in perioada stabilita prin clauza de formare profesionala pentru motive disciplinare sau al caror contract individual de munca a incetat ca urmare a arestarii preventive pentru o perioada mai mare de 60 de zile, a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru o infractiune in legatura cu munca lor, precum si in cazul in care instanta penala a pronuntat interdictia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.

Salariatii care au incheiat un act aditional la contractul individual de munca cu privire la formarea profesionala pot primi in afara salariului corespunzator locului de munca si alte avantaje in natura pentru formarea profesionala, conform articolului 200.

Contracte speciale pentru formarea profesionala

In cazul formarii profesionale organizate de angajator, legislatia ii pune acestuia la dispozitie doua tipuri de contracte speciale:

  • Contractul de calificare profesionala

Contractul de calificare profesionala este acela in baza caruia salariatul se obliga sa urmeze cursurile de formare organizate de angajator pentru dobandirea unei calificari profesionale, in cazul angajatilor care nu au dobandit o calificare sau calificarea pe care o au nu le permite mentinerea locului de munca la acel angajator. Durata maxima a contractului este cuprinsa intre 6 luni si 2 ani, potrivit articolului 202, alineatul 3.

Pentru a putea incheia contracte de calificare profesionala, angajatorul trebuie autorizat in acest sens de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

  • Contractul de adaptare profesionala

Contractul de adaptare profesionala este incheiat in vederea adaptarii salariatilor debutanti la o functie noua, un loc de munca nou sau in cadrul unui colectiv nou. Acest tip de contract de formare profesionala se semneaza odata cu incheierea contractului individual de munca sau la debut, dupa caz.

Durata determinata a contractului nu poate fi mai mare de un an, iar la expirarea termenului salariatul poate fi supus unei evaluari, potrivit articolului 205 din Codul muncii.

In cazul contractelor speciale de formare profesionala, este necesara prezenta unui formator, numit de angajator dintre salariatii calificati, cu o experienta profesionala de cel putin 2 ani in domeniul in care urmeaza sa se realizeze formarea profesionala. Acest formator poate asigura formarea pentru cel mult 3 salariati.

Leave a Comment

Solicita o oferta!

Newsletter

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR
Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.

Parteneriate

About ADP (NASDAQ – ADP) Designing better ways to work through cutting-edge products, premium services and exceptional experiences that enable people to reach their full potential. HR, Talent, Benefits, Payroll and Compliance informed by data and designed for people. Learn more at www.adp.com. ADP, the ADP logo, and Always Designing for People are trademarks of ADP, LLC.

Suntem membri

Certificate