Contul unic prin care contribuabilii platesc impozite si taxe a fost modificat prin ordinul ANAF nr. 223/2014, publicat in Monitorul Oficial nr. 114/17.02.2014. Vechiul cont 20.47.01.01 “Venituri ale bugetului de stat – sume incasate pentru bugetul de stat in contul unic, in curs de distribuire” este inlocuit cu contul 20.A.47.01.00 “Sume incasate pentru bugetul de stat in contul unic, in curs de distribuire”.
Ordinul precizeaza ca noul cont va fi utilizat pentru plata impozitelor si taxelor, incepand cu obligatiile fiscale aferente lunii ianuarie 2014.
Odata cu modificarea contului unic s-a schimbat si denumirea nomenclatorului obligatiilor fiscale datorate la bugetul de stat in Nomenclatorul Obligatiilor Fiscale datorate la bugetul de stat, care se platesc in contul unic 20.A.47.01.00 „Sume incasate pentru bugetul de stat in contul unic, in curs de distribuire”.
In acest nomenclator au fost introduse noi impozite care se platesc in contul unic de catre persoanele fizice sau juridice nerezidente:
- impozit pe veniturile din dividende obtinute din Romania;
- impozit pe veniturile din dobanzi obtinute din Romania;
- impozit pe veniturile din redevente obtinute din Romania;
- impozit pe veniturile din comisioane obtinute din Romania;
- impozit pe veniturile obtinute din Romania din activitati sportive si de divertisment;
- impozit pe veniturile reprezentand remuneratii primite de persoane juridice nerezidente care au calitatea de administrator, fondator sau membru al consiliului de administratie al unei persoane juridice romane;
- impozit pe veniturile din servicii prestate in Romania si in afara Romaniei;
- impozit pe veniturile obtinute din premii acordate la concursuri organizate in Romania;
- impozit pe veniturile obtinute la jocuri de noroc practicate in Romania;
- impozit pe venituri din lichidarea unei persoane juridice romane.
In contul unic 20.A.47.01.00 “Sume incasate pentru bugetul de stat in contul unic, in curs de distribuire” se mai platesc: impozitul pe venitul din salarii, impozitul pe venitul din pensii, impozitul pe profit, impozitul pe veniturile microintreprinderilor, impozitul pe veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, impozitul pe veniturile din dobanzi.
Te-ar mai putea interesa:
- Formularul electronic 112 a fost actualizat. De cand poate fi utilizat?
- Cumul de functii: situatii specifice in practica
- De ce sa investesti intr-un soft de resurse umane?