Ore suplimentare: cum se calculeaza salariul brut - Your strategic HR partner - Smartree

Ore suplimentare: cum se calculeaza salariul brut

Efectuarea de ore suplimentare reprezinta o practica des intalnita la noi in tara, care necesita insa o atentie deosebita din partea angajatorilor intrucat aceia care nu respecta cu strictete drepturile salariatilor, prevazute de legislatie, risca sanctiuni din partea autoritatilor. De cealalta parte, modul in care subiectul orelor peste program este abordat de fiecare angajator in parte are o mare influenta si asupra relatiei cu angajatii, si poate conduce chiar la pierderea acestora.

Durata normala a timpului de lucru

In Romania, durata normala a timpului de munca pentru salariatii angajati cu norma intreaga este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana. Exceptie fac tinerii in varsta de pana la 18 ani, in cazul carora durata timpului de munca este de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana.

Potrivit Codului Muncii, repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, si anume de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus. Exista insa si cazuri in care se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, in functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, cu conditia insa sa se respecte durata normala a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.

Foarte important de precizat este faptul ca durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, cu tot cu numarul de ore suplimentare efectuate.

Exceptari de la durata normala a timpului de lucru

Exista si exceptii privind durata normala a timpului de munca prestat de salariati pe parcursul unei saptamani de lucru. Astfel, articolul 114, din Codul Muncii, prevede ca durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana. Pentru anumite activitati sau profesii stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, se pot negocia, prin contractul colectiv de munca respectiv, perioade de referinta mai mari de 4 luni, dar care sa nu depaseasca 6 luni. De asemenea, sub rezerva respectarii reglementarilor privind protectia sanatatii si securitatii in munca a salariatilor, din motive obiective, tehnice sau privind organizarea muncii, contractele colective de munca pot prevedea derogari de la durata perioadei de referinta stabilita la 6 luni pana la un maximum de 12 luni.

Si in ceea ce priveste durata de munca de 8 ore pe zi, se pot face modificari, astfel ca pentru anumite sectoare de activitate, unitati sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice o durata zilnica a timpului de munca mai mica sau mai mare de 8 ore. In cazul in care durata zilnica a timpului de munca va fi de 12 ore, aceasta va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore.

In cazul locurilor de munca cu program de lucru inegal, modul concret de stabilire a programului de lucru in cadrul saptamanii de lucru de 40 de ore, precum si in cadrul saptamanii de lucru comprimate, va fi negociat prin contractul colectiv de munca sau, in absenta acestuia, va fi prevazut in regulamentul intern. Programul de lucru inegal poate functiona numai daca este specificat expres in contractul individual de munca.

Ore suplimentare de munca

Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal este considerata munca suplimentara. Aceasta nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

La solicitarea angajatorului salariatii pot efectua munca suplimentara, fara insa sa depaseasca limita legala a duratei maxime a timpului de lucru. Efectuarea muncii suplimentare peste limita stabilita de articolele 114 sau 115, dupa caz, din Codul Muncii, este interzisa, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

Un aspect important care trebuie luat in calcul de angajatori este reprezentat de faptul ca, potrivit Codului Muncii, tinerii in varsta de pana la 18 ani nu pot presta munca suplimentara.

Compensarea orelor suplimentare

In Romania, Codul Muncii stabileste doua moduri in care angajatii care lucreaza peste program pot fi recompensati. Astfel, potrivit legii, salariatul care a efectuat ore suplimentare va beneficia de salariul corespunzator pentru orele de munca prestate in luna respectiva, inclusiv orele efectuate peste program, iar depasirea normei orare de lucru se va compensa cu timp liber corespunzator orelor suplimentare lucrate, in urmatoarele 90 de zile calendaristice dupa efectuarea acestora. In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termen de 90 de zile, in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.

Potrivit Codului Muncii, sporul pentru munca suplimentara se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

De asemenea, in functie de domeniul de activitate, in perioadele de reducere a activitatii, angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.

Exemplu calcul salariu brut pentru ore suplimentare

Pentru ilustrarea felului in care se calculeaza salariul in cazul in care exista si ore suplimentare, vom prezenta un exemplu concret:

Salariul de baza lunar brut = 2300 lei

Numar total de ore lucrate = 175 ore

Norma de lucru din luna = 169 ore

Spor ore suplimentare = 85%

Salariul brut realizat este format din norma de lucru x tariful pentru ora normata, la care se adauga numarul de ore suplimentare x tarif ora suplimentara.

Numarul de ore suplimentare se calculeaza ca diferenta intre numarul de ore lucrate (175) si norma lunara (169) = 6

Tariful pe ora normata se afla ca raport intre salariul de baza lunar brut (2300) si norma lunara (169) = 13,61 lei

Tariful pentru ora suplimentara este tariful pe ora normata (13,6 lei), la care se adauga sporul de ore suplimentare [tarif ora normata (13,61) x 85%] = 25,16 lei

Astfel, salariul brut realizat in cazul exemplului propus este (169 x 13,61) + (6 x 25,16) = 2 450,96 lei

Leave a Comment

Solicita o oferta!

Newsletter

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR
Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.

Parteneriate

About ADP (NASDAQ – ADP) Designing better ways to work through cutting-edge products, premium services and exceptional experiences that enable people to reach their full potential. HR, Talent, Benefits, Payroll and Compliance informed by data and designed for people. Learn more at www.adp.com. ADP, the ADP logo, and Always Designing for People are trademarks of ADP, LLC.

Suntem membri

Certificate