Calcul salarii: cum inregistrezi contributia la pensia facultativa - Your strategic HR partner - Smartree

Calcul salarii: cum inregistrezi contributia la pensia facultativa

Contributia la pensia facultativa reprezinta o modalitate de economisire in cazul persoanelor angajate sau a celor cu venituri din activitati independente. Un salariat poate contribui la un fond de pensii facultative in limita a 15% din venitul salarial brut lunar, potrivit legii 204/2006 privind pensiile facultative.

Pragul de deductibilitate pentru contributia la pensia facultativa este echivalentul in lei a 400 de euro intr-un an fiscal, potrivit prevederilor articolului 21, alineatul (3), litera j) din Codul fiscal. Cursul de schimb utilizat pentru determinarea echivalentului in euro este cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data inregistrarii cheltuielilor de catre angajator.

Pensia facultativa este realizata ca urmare a participarii (cotizarii) lunare la un fond de pensii, administrat de o societate de pensii, de asigurari sau de administrare a investitiilor.

Contributiile la fondul de pensii sunt investite de catre administrator (societatea de pensii, de asigurari sau de administrare a investitiilor). In momentul in care se deschide dreptul la pensie, persoana respectiva primeste pensia facultativa rezultata din investirea sumelor cu care a cotizat.

In limita plafonului anual de 400 de euro, contributia la pensia facultativa nu se cuprinde in baza de calcul a impozitului pe venit si a contributiilor sociale obligatorii. Pentru sumele care depasesc acest prag se vor calcula impozit pe venit si contributii sociale obligatorii.

Contributia la pensia facultativa si statul de salarii

Pentru simularea unui calcul de salarii in cazul unui angajat cu o contributie la pensia facultativa care se incadreaza in pragul de deductibilitate, vom lua ca exemplu urmatoarele numere pentru o luna cu 20 de zile lucratoare:

  • Salariul brut: 3500 lei
  • Contributia la pensia facultativa: 100 lei
  • Tichete de masa: 20, echivalentul a 187 lei
  • 0 zile de concediu medical
  • 0 zile de concediu de odihna

Contributiile angajatului pentru un venit brut de 3500 lei si o contributie la pensia facultativa de 100 lei sunt:

  • Contributia la asigurarile sociale de stat (pensia de stat): 10,5% * 3500 = 368 lei
  • Contributia la asigurarile sociale de sanatate: 5,5% * 3500 = 193 lei
  • Contributia la somaj: 0,5% * 3500 = 18 lei

Baza de calcul pentru impozit va fi: salariul brut + valoarea tichetelor de masa (3500 lei + 187) – totalul contributiilor (368 + 193 + 18) – contributia la pensia facultativa (100 lei) = 3008 lei

Impozitul pe salariu este astfel 16% * 3008 = 481 lei

Salariul net al angajatului este 2440 lei (salariul brut minus contributiile obligatorii si impozitul pe salariu si tichetele de masa). Restul de plata va fi salariul net minus contributia la pensia facultativa, pe care angajatorul o vireaza direct catre fondul de pensii, adica 2340 lei.

Suma reprezentand contributia la pensia facultativa merge direct catre fondul de pensii si nu intra in baza de calcul a impozitului.

Te-ar mai putea interesa si:

Diurna 2015: Valoarea indemnizatiei zilnice s-a majorat

11 motive sa externalizezi procesul de salarizare

Procedura legala in cazul modificarii formei de salarizare

Leave a Comment

Solicita o oferta!

Newsletter

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR
Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.

Parteneriate

About ADP (NASDAQ – ADP) Designing better ways to work through cutting-edge products, premium services and exceptional experiences that enable people to reach their full potential. HR, Talent, Benefits, Payroll and Compliance informed by data and designed for people. Learn more at www.adp.com. ADP, the ADP logo, and Always Designing for People are trademarks of ADP, LLC.

Suntem membri

Certificate