Peste 154.000 de contracte de munca noi au fost inregistrate in ultimul an (ianuarie 2014 – ianuarie 2015), astfel ca la inceputul acestui an in economie existau 5,8 milioane de contracte de munca incheiate intre salariati si companii (in crestere cu 3% fata de anul anterior), arata datele furnizate de Inspectia Muncii pe baza interogarii aplicatiei Revisal, softul in care sunt inregistrati salariatii din Romania.
In ultimul an, companiile au recrutat cu precadere angajati cu contracte pe perioada determinata si in regim full time (unde s-au inregistrat cu peste 80.000 de noi contracte de munca in plus), dar si cu contracte in regim part time pe perioada nedeterminata (+10.000 de contracte).
„Motivele pentru care companiile au optat pentru aceste tipuri de contracte sunt legate de nevoia de outsourcing si de cresterile pe partea de internship din cadrul companiilor multinationale a condus, de asemenea, la o crestere a numarului de contracte incheiate pe perioada determinata.
Scaderi ale efectivelor „totale“ de contracte de munca s-au inregistrat in randul contractelor de tip full-time pe perioada nedeterminata, unde la 1 ianuarie 2015 erau cu peste 14.000 de contracte mai putine ca in perioada similara din 2014, ceea ce inseamna o scadere de 0,3% din total. De asemenea, o scadere de 7% a numarului de contracte – adica 8.000 – s-a inregistrat si in randul contractelor care intrunesc doua conditii: sunt part-time si sunt incheiate pe perioada determinata.
„Dupa luna decembrie este specifica o astfel de situatie, pentru ca firmele nu au comenzi clare din partea clientilor, de aceea eu cred ca abia prin perioada aprilie-mai numarul de contracte de munca pe perioada nedeterminata va fi mai mare. In general, o misiune temporara in Romania are o durata de la 3 pana la 6 luni, iar in multe cazuri angajatorii solicita angajarea acelor persoane pe perioada nedeterminata. Chiar avem cereri din partea angajatorilor pentru ca anumite persoane sa treaca din contractele pe perioda determinata in contracte pe perioada nedeterminata“, a spus Florin Godean, country manager al firmei de recrutare si inchiriere de forta de munca temporara Adecco Romania.
La randul sau, Sorina Donisa, country manager al firmei cu activitati de recrutare si inchiriere de forta de munca temporara APT, spune ca nu crede ca scaderea numarului de contracte de munca pe perioada nedeterminata reprezinta o tendinta, cifrele indicand o scadere nesemnificativa. „Specificul nostru presupune ca majoritatea pozitiilor pentru care recrutam sa fie pe perioada determinata, dar angajatorii solicita in continuare si angajati pentru perioada nedeterminata. Cele mai multe recrutari se fac in prezent in zona de servicii de business process outsourcing, unde se solicita candidati pentru ambele tipuri de contracte“, a adaugat Sorina Donisa.
Una dintre companiile care au facut angajari masive in ultimul an este furnizorul de servicii de outsourcing american Computer Generated Solutions (CGS), care, contrar statisticilor, a recrutat angajati pe perioada nedeterminata.
„In ultimul an, noi am facut angajari doar cu contracte pe perioada nedeterminata, iar numarul «net» de angajati a crescut cu 400 de persoane, pe langa inlocuiri. Cautam in continuare absolventi cu studii in domeniul financiar care sa vorbeasca limba engleza si suprinzator este ca reusim sa ii atragem destul de repede, pentru ca multi provin din sectorul bancar, care s-a mai restrans“, a spus Vladimir Sterescu, country manager al CGS Romania, companie care are in prezent circa 2.800 de angajati.
O situatie similara s-a intalnit si in cazul companiei cu servicii in domeniul resurselor umane (salarizare, administrare de personal, munca temporara si recrutare) Smartree, care a inregistrat o crestere a numarului de contracte pe perioada nedeterminata in ultimul an. „Numarul de contracte de munca in 2014 versus 2013 a crescut cu 11%. In ceea ce priveste contractele pe perioada nedeterminata, numarul acestora a crescut in 2014 cu 14% fata de 2013, in timp ce numarul de contracte pe perioada determinata a scazut cu 9%, potrivit datelor procesate de noi“, a spus Raluca Penes, HR Coordinator in cadrul Smartree Romania.
In total, la inceputul acestui an, numarul de salariati activi din economie era de 5,2 milioane de persoane (mai mic decat numarul de contracte de munca inregistrate, pentru ca un angajat poate avea mai multe contracte), in crestere cu 125.000 de persoane fata de perioada similara din 2014, potrivit datelor de la Inspectia Muncii.
Cele mai recente date Eurostat arata ca masa salariala din Romania a fost de 47,2 mld. euro in 2013, in scadere cu 3,5 mld. euro fata de anul 2012.
Consulta articolul original in editia online a Ziarului financiar.
Te-ar mai putea interesa si:
Codul muncii 2015: concedii considerate vechime in munca
Tichetele de masa, incluse in baza de calcul pentru indemnizatia de crestere copil
Cum afecteaza concediul medical contractul individual de munca