Zile libere legale 2022! Desi anul 2021 nu s-a incheiat, zilele libere legale de anul viitor reprezinta un subiect de interes major. O imagine de ansamblu asupra zilelor libere legale este extrem de utila, atat in cazul angajatorilor, cat si a angajatilor, in planificarea zilelelor de concediu pentru anul viitor, planificare care este necesar sa se realizeze pana la finalul anului calendaristic pentru anul urmator, potrivit Codului Muncii.
In anul 2022, angajatorii vor fi obligati sa acorde salariatilor 9 zile libere si asta pentru ca din totalul sarbatorilor legale de anul viitor, un numar de 9 vor fi in cursul saptamanii, iar restul de 6, in weekend. In concluzie, anul viitor, romanii vor avea 2 zile libere legale in plus fata de anul acesta, cand 7 dintre sarbatorile legale au fost in timpul saptamanii, iar restul de 8 in weekend.
Sarbatori legale in care nu se lucreaza
Potrivit Codului Muncii, zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
– 1 si 2 ianuarie;
– 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Romane;
– Vinerea Mare, ultima zi de vineri inaintea Pastelui;
– prima si a doua zi de Pasti;
– 1 mai;
– 1 iunie;
– prima si a doua zi de Rusalii;
– Adormirea Maicii Domnului;
– 30 noiembrie – Sfantul Apostol Andrei cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei;
– 1 decembrie;
– prima si a doua zi de Craciun.
Zile libere legale in 2022
In anul 2022, dintre sarbatorile legale amintite mai sus, 9 vor fi in timpul saptamanii, iar 6 in weekend, ceea ce inseamna ca romanii vor avea parte de un numar de 9 zile libere legale.
Sarbatori legale care vor fi in cursul saptamanii:
24 ianuarie – Ziua Principatelor Romane (Mica Unire) – luni;
22 aprilie – Vinerea mare – vineri;
25 aprilie – a doua zi de Paste – luni;
1 iunie – Ziua Copilului – miercuri;
13 iunie – A doua zi de Rusalii – luni;
15 august – Adormirea Maicii Domnului – luni;
30 noiembrie – Sfantul Andrei – miercuri;
1 decembrie – Ziua Nationala a Romaniei – joi;
26 decembrie – A doua zi de Craciun – luni.
Sarbatori legale care vor fi in weekend:
1 ianuarie – Anul Nou – sambata;
2 ianuarie – A doua zi dupa Anul Nou – duminica;
24 aprilie – Pastele 2022 – duminica;
1 mai – Ziua Muncii – duminica;
12 iunie – Rusalii – duminica;
25 decembrie – Craciunul – duminica.
Pana la data de 15 ianuarie a fiecarui an, se stabilesc prin hotarare a Guvernului, pentru personalul din sistemul bugetar, zilele lucratoare pentru care se acorda zile libere, zile care preceda si/sau care succeda zilelor de sarbatoare legala in care nu se lucreaza, precum si zilele in care se recupereaza orele de munca neefectuate.
Zile libere pentru alte culte religioase
Potrivit articolului 139 din Codul Muncii, pentru salariatii care apartin de un cult religios legal, crestin, zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri inaintea Pastelui, prima si a doua zi de Pasti, prima si a doua zi de Rusalii se acorda in functie de data la care sunt celebrate de acel cult. Zilele libere stabilite, potrivit Codului Muncii, pentru persoanele apartinand cultelor religioase legale, altele decat cele crestine, se acorda de catre angajator in alte zile decat zilele de sarbatoare legala stabilite potrivit legii sau de concediu de odihna anual.
Salariatii care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri inaintea Pastelui, prima si a doua zi de Pasti, prima si a doua zi de Rusalii, atat la datele stabilite pentru cultul religios legal, crestin, de care apartin, cat si pentru alt cult crestin, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator.
Ce se intampla cu angajatii carora nu li se acorda zilele libere legale
In locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii, li se asigura salariatilor compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
Zile libere suplimentare
Trebuie mentionat ca, potrivit Codului Muncii, prin contractul colectiv de muncă aplicabil se pot stabili si alte zile libere.
Spre exemplu, prin contractele colective de munca se poate stabili ca salariatii au dreptul la zile libere platite pentru evenimente deosebite in familie sau pentru alte situatii, cum ar fi :
- la casatoria salariatului – 5 zile;
- la casatoria unui copil – 2 zile;
- la decesul sotului, copilului, parintilor, socrilor – 3 zile;
- la decesul bunicilor, fratilor, surorilor – 1 zi;
- donatorii de sange – conform legii;
- la schimbarea locului de munca in cadrul aceleiasi unitati, cu mutarea domiciliului in alta localitate – 5 zile.