„Cand recomandam candidati de peste 45 de ani, ni se spune ca nu se potrivesc culturii organizatiei“
Doar 43% dintre locuitorii Romaniei cu varste cuprinse intre 55 si 64 de ani au statut de persoana „ocupata“, ponderea acestora fiind semnificativ mai scazuta decat cea din statele din nordul sau din vestul Europei, arata datele centralizate de ZF pe baza informatiilor de la Eurostat.
Astfel, in Suedia 72% din populatia varstnica au o ocupatie, in Germania procentul este de aproape 66%, iar media la nivelul statelor din Uniunea Europeana este de circa 52%. De ce nu reusesc sa se angajeze varstnicii Romaniei?
(…) Lipsa de dinamism si faptul ca sunt destul de inflexibili in ceea ce priveste activitatea de la locul de munca sunt principalele motive pentru care companiile refuza candidatii mai varstnici, de aceea multe companii nu valorifica inca experienta celor din aceasta categorie, a spus Raluca Parvu, business manager in cadrul companiei de consultanta in management si resurse umane BPI Group.
De aceeasi parere este si Raluca Penes, HR Coordinator in cadrul companiei de externalizare servicii HR Smartree Romania, care admite ca numarul scazut de persoane varstnice angajate tine pe de o parte de inflexibilitatea candidatilor cu varste intre 55 si 64 de ani, care nu se adapteaza la domenii in care nu au activat anterior si nu se reprofileaza. Pe de alta parte, exista si o retinere din partea companiilor de a-i angaja.
„Discriminarea de varsta la angajare este un fenomen frecvent pe piata fortei de munca, iar argumentele angajatorilor sunt, in general, greutatile de adaptare, reticenta de a invata lucruri noi si productivitatea scazuta a persoanelor peste 55 de ani”, a mai spus Raluca Penes de la Smartree.
Pe de alta parte, recruiterii spun ca locurile de munca disponibile in prezent necesita abilitati pe care o parte din populatia varstnica nu le are.
Vezi articolul original pe Ziarul financiar