Incoerenta datelor din CV, adresele de e-mail formate din cuvinte nepotrivite si greselile de ortografie sunt cateva lucruri care pot elimina inca din start sansele candidatilor de a ajunge la interviul de angajare, “proba de foc” pentru majoritatea tinerilor aflati in cautarea unui loc de munca.
“Un CV este cartea de vizita a canddiatului si trebuie sa fie intocmit cat mai clar, coerent si sa contina informatii reale. Printre greselile frecvent intalnite in CV-urile tinerilor se afla incoerenta datelor, si anume greseli privind anii sau perioadele in care au lucrat”, spune Raluca Penes, HR Coordinator in cadrul companiei de externalizare de servicii de HR Smartree Romania.
De asemenea, adresele de e-mail care contin cuvinte obscene sunt printre greselile intalnite frecvent de catre recrutori. Astfel de adrese de e-mail nu prezinta profesionalism si deseori nu pot oferi seriozitate din partea candidatilor.
“Sfatul nostru este de a crea adrese speciale pentru CV care sa contina numele candidatului si sa fie atenti la greselile de ortografie”, mai spune Raluca Penes.
Legat de interviul de angajare, recrutorii accentueaza faptul ca pregatirea inainte de interviu este un factor care influenteaza decizia de a ajunge la urmatorul nivel. De asemenea, candidatul trebuie sa verifice daca acea pozitie si responsabilitatile jobului sunt potrivite din punct de vedere al experientei anterioare.
“Odata identificata pozitia potrivita, candidatul trebuie sa-si adapteze CV-ul astfel incat sa reiasa acele responsabilitati si realizari care au legatura cu pozitia pentru care au aplicat. Sa isi faca o scrisoare de intentie pentru acel job sau macar un mesaj personalizat, prin care sa capteze in sens pozitiv atentia persoanei care citeste aplicatia intr-o prima etapa”, spune Cristina Postolache, managing partner in cadrul firmei cu activitati in domeniul resurselor umane Big4HR.
Mai mult, in functie de jobul pentru care a aplicat un potential angajat, trebuie sa fie clare responsabilitatile, realizarile si contributia pe care a avut-o in proiectele implicate anterior.
“Este potrivit sa isi prezinte experienta la nivel personal si nu impersonal. Recomand evitarea exprimarii de tipul “s-a facut”, “s-a realizat”, caci poate transmite lipsa de implicare”, spune Cristina Postolache.
O alta greseala o fac candidatii care inainte de interviu isi fac anumite scenarii despre modul in care va decurge acesta, iar pe parcursul discutiei depun eforturi sa ramana in scenariul respectiv, acorda o atentie redusa persoanei cu care vorbesc si pot rata oportunitati pe care le-ar fi putut valoriza.
“Cu cat angajatorul si candidatul au o imagine mai clara despre ceea ce pot oferi reciproc si care sunt asteptarile fiecaruia, cu atat sunt sanse mai mari ca acea persoana sa fie angajata pe pozitia potrivita. Sansele de a fi acceptat sunt mai mari atunci cand profilul candidatului se potriveste cu nevoile angajatorului”, adauga Cristina Postolache.
Pe de alta parte, discutia despre salariu ar trebui evitata la primul interviu de angajare, desi recruiterul trebuie sa afle inca de la prima intalnire care sunt asteptarile financiare ale candidatului.
“In cazul in care procesul de recrutare continua si cu alte etape, interviuri, trebuie sa ne asiguram ca asteptarile financiare ale candidatului se incadreaza in bugetul companiei si sa evitam situatia in care abia in etapa finala sa realizam ca nu putem recruta un candidat din cauza salariului”, mai spune Raluca Penes.
Citeste articolul original pe Zf.ro