Daca absolventii de liceu castiga la inceput salariul minim, absolventii de facultati IT iau startul cu 3.000 de lei net/luna
Ofertele salariale pe care le primesc tinerii absolventi atunci cand decid sa intre in campul muncii variaza in functie de nivelul de studii si de domeniul in care alege sa lucreze: daca un absolvent de liceu primeste salariul minim pe economie de 777 de lei net pe luna daca se angajeaza ca operator de date, un absolvent de facultate incepe de la un salariu de cel putin 1.200 de lei net pe luna.
„Salariile proaspetilor absolventi difera de la un domeniu la altul. Cei mai favorizati, dupa cum se stie de cativa ani incoace, sunt absolventii institutiilor de profil Inginerie IT ai caror salarii pot incepe si de la 3.000 de lei net pe luna. De asemenea, salariile absolventilor de studii economice au o variatie destul de mare ca urmare a oportunitatilor de a se incadra in mai multe domenii, si anume administrativ, economic etc.“, a explicat Raluca Penes, HR Coordinator in cadrul companiei de externalizare de servicii de HR Smartree Romania.
In fiecare an, 200.000 de tineri ies de pe bancile liceelor, cu sau fara diploma de bacalaureat, in timp ce facultatile livreaza pe piata muncii circa 100.000 de licentiati. In ultimii ani, cele mai multe companii care au facut angajari masive si au recrutat tineri au fost centrele de servicii de externalizare (de tip business process outsourcing, shared service center, call center), industria componentelor auto si industria de servicii informatice.
„Salariul unui proaspat absolvent de facultate care intra pe piata muncii pe o pozitie de entry level incepe de la 1.700 de lei brut pe luna (1.218 lei net – n.red.) si poate ajunge la nivelul de 3.200 – 3.300 de lei brut pe luna (2.200 – 2.300 lei net – n.red.). Un contabil pe o pozitie de entry level castiga circa 2.500 de lei brut pe luna daca are intre 20 si 25 de ani, 3.500 de lei brut pe luna daca are intre 25 si 30 de ani si 4.000 de lei brut pe luna daca are intre 30 si 35 de ani, acesta este nivelul salariilor pentru pozitia de entry level“, a spus Oana Botolan Datki, South East Europe managing partner in cadrul firmei cu activitati in domeniul resurselor umane Consulteam. Ea a mai spus ca un inginer de dezvoltare software castiga, de pe o pozitie de entry level, in medie, cate 3.400 de lei brut pe luna daca are intre 20 si 25 de ani, iar daca are intre 25 si 30 de ani castiga circa 5.000 de lei brut pe luna.
„Uneori, pe pozitiile de entry level sunt angajati si o parte dintre tinerii care au fost anterior inclusi in programe de internship sau de management trainee si care, atunci cand sunt angajati, primesc salarii mai mari“, a mai spus Oana Botolan Datki.
Pe parcursul vietii profesionale, angajatii cu un nivel de pregatire mediu, adica cei care au terminat liceul sau o scoala postliceala, se apropie de nivelul salarial mediu pe economie, de 2.300 de lei brut pe luna, arata datele Institutului National de Statistica.
Astfel, daca un salariat absolvent de liceu castiga circa 77% din nivelul salariului mediu pe economie, un absolvent de scoala postliceala incadrat pe piata muncii castiga cu 2% peste nivelul salariului mediu pe economie. Cel mai bine platiti sunt angajatii cu studii superioare, astfel ca un absolvent de facultate ajunge, in medie, la un salariu brut de peste 3.770 de lei pe luna, in timp ce salariatii cu doctorate pot ajunge sa castige peste 5.200 de lei brut pe luna, adica de 2,3 ori mai mult decat un angajat platit cu salariul mediu pe economie.
„Absolventii de liceu sunt recrutati in general pentru pozitii ale caror profil nu necesita specializari pe domenii, exemplu operatori date, logistica, vanzari etc. si sunt ofertati cu salarii care pot incepe si de la nivelul salariului minim pe economie“, a mai spus Raluca Penes de la Smartree.
Citeste articolul original pe site-ul zf.ro.
Te-ar mai putea interesa si:
Modificari in calculul salarial odata cu majorarea salariului minim
Ce locuri de munca vor fi cele mai cautate in Romania in urmatorii zece ani?
Schimbare de directie in serviciile de munca temporara