Valoare tichete de cresa si tichete de masa 2014 - Your strategic HR partner - Smartree

Valoare tichete de cresa si tichete de masa 2014

Valoarea tichetelor de cresa si a celor de masa pentru primul semestru al anului 2014 a fost stabilita prin doua acte normative publicate in Monitorul Oficial din 16 mai:

  • Ordinul Ministerului Muncii nr. 698/2014 pentru stabilirea valorii nominale indexate a unui tichet de masa pentru semestrul I al anului 2014;
  • Ordinul Ministerului Muncii nr. 699/2014 privind stabilirea valorii sumei lunare indexate care se acorda sub forma de tichete de cresa pentru semestrul I al anului 2014.

Cele doua ordine stabilesc valori similare cu cele de acum pentru tichetul de cresa si cel de masa.

  • Valoarea unui tichet de masa ramane, pe semestrul I 2014, de 9,35 lei, la fel ca in 2013, potrivit Ordinului Ministerului Muncii nr. 698/2014.
  • Valoarea tichetului de cresa pentru semestrul I 2014 este de 430 lei, conform Ordinului Ministerului Muncii nr. 699/2014

Cine poate primi tichete de cresa

Tichetele de cresa, introduse in Romania in 2006, pot fi acordate parintilor care au copii cu varste cuprinse intre 0-3 ani, dar care nu beneficiaza de concediul si de indemnizatia acordate pentru cresterea copilului. Angajatorul acorda lunar tichete de cresa in valoare de 430 de lei, potrivit dispozitiilor Legii nr. 193/2006, ca beneficiu extrasalarial.

Sumele acordate prin tichete de cresa sunt suportate integral de angajator. Acesta are facilitati fiscale asa cum se specifica in Codul Fiscal:

  • Tichetele de cresa reprezinta cheltuieli sociale deductibile in limita unei sume stabilite prin aplicarea unei cote de pana la 2% asupra fondului de salarii realizat annual, potrivit articolului 48, paragraful 39 din Normele metodologice ale Codului Fiscal.
  • Angajatorul si angajatul sunt scutiti de plata taxelor salariale pentru sumele acordate in tichete de cresa in limitele impuse de lege, la acestea se aplica doar impozitul pe venit de 16%, potrivit articolului 296, paragraful 15, litera o).

In momentul in care angajatorul decide acordarea de tichete de cresa, salariatii care au copii si care solicita astfel de tichete trebuie sa depuna mai multe documente:

  • cerere pentru acordarea tichetelor de cresa;
  • actul doveditor eliberat de cresa la care este inscris copilul;
  • declaratie pe propria raspundere ca celalalt parinte nu beneficiaza de tichete de cresa;
  • declaratie pe propria raspundere ca celalalt parinte nu beneficiaza de concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului;
  • livretul de familie sau copia certificatului de nastere al copilului;
  • alte documente solicitate de angajator, dupa caz, potrivit regulamentului intern.

Te-ar mai putea interesa si:

Legea tichetelor de masa a fost modificata

Beneficii flexibile, noul trend in motivarea angajatilor

Cand pot fi efectuate ore suplimentare?

Leave a Comment

Solicita o oferta!

Newsletter

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR
Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.

Parteneriate

ADP and the ADP logo are registered trademarks of ADP, LLC.

About ADP (NASDAQ – ADP) Designing better ways to work through cutting-edge products, premium services and exceptional experiences that enable people to reach their full potential. HR, Talent, Benefits, Payroll and Compliance informed by data and designed for people. Learn more at www.adp.com.
Smartree is proud to be a local payroll partner of ADP in Romania.

Suntem membri

Certificate