Voucherele de vacanta inlocuiesc tichetele de vacanta, conform legii 94/2014 pentru aprobarea OUG nr. 8/2009. De vouchere de vacanta pot beneficia atat angajatii din sectorul privat, cat si bugetarii.
Voucherele de vacanta pot fi acordate in limita a sase salarii de baza minime brute pe tara de catre angajatorii care incadreaza salariati cu contract individual de munca. Aceste vouchere pot fi acordate indiferent daca respectivul angajator a obtinut sau nu profit sau venit, dupa caz, in anul fiscal anterior.
Potrivit noilor conditii, voucherele de vacanta sunt deductibile doar la calculul impozitului pe profit, in limita a sase salarii de baza minime brute pe tara per angajat, intr-un an calendaristic. Deductibilitatea nu este la calculul impozitului pe venit, ci doar la calculul impozitului pe profit.
Vouchere da, prime ba
Angajatii care primesc vouchere de vacanta nu mai pot beneficia de prima de vacanta sau de bilete de odihna acordate in baza legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Autoritatea Nationala pentru Turism va emite vouchere de vacanta in sistem online, conform legii 94/2014. Anterior, tichetele de vacanta erau emise de unitatile specializate in domeniu.
- Valabilitate vouchere de vacanta: data de 31 decembrie a anului in care a fost emis;
- La ce se folosesc: achizitionarea de pachete turistice de la unitati autorizate de ANT, nu de catre Ministerul Turismului, cum era stabilit anterior.
In noul act normativ NU se mai specifica nimic in legatura cu scutirea de la plata impozitului pe venit si a contributiilor sociale.