Beneficiarii legii de efectuare a stagiului pentru absolventii de invatamant superior sunt persoanele care au absolvit invatamantul superior cu diploma de licenta sau echivalenta si care, la debutul in profesie, se angajeaza cu contract individual de munca pe un post conform specializarii absolvite.
Durata stagiului este de 6 luni de la debutul in profesie.
H.G. 473/2014 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolventii de invatamant superior a fost publicata.
Normele prevad, pe langa definirea beneficiariilor legii, ca efectuarea stagiului se realizeaza de catre absolventii de invatamant superior, denumiti in continuare stagiari, in baza unui contract de stagiu, anexa la contractul individual de munca.
Exista si exceptii de la aceste prevederi:
- Absolventii care dovedesc ca anterior absolvirii au desfasurat, potrivit legii, pe o perioada de 6 luni, activitate profesionala in acelasi domeniu ocupational pentru care se efectueaza stagiul;
- Absolventii pentru care exercitarea profesiei este reglementata prin legi speciale.
Stagiul este organizat de catre compania angajatoare. Astfel, angajatorii au obligatia:
- sa comunice agentiilor pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza isi au sediul, joburile vacante care vor fi ocupate de catre absolventii de invatamant superior, conform normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca. La rubrica „Observatii” se adauga si termenul „stagiu”.
- sa comunice locurile de munca vacante si toate conditiile speciale de acces pentru ocuparea acestor posturi in cazul joburilor reglementate prin legi speciale.
Perioada de stagiu – organizare si evaluare
Managerul departamentului in care stagiarul isi desfasoara activitatea elaboreaza si supune spre aprobare angajatorului programul de activitati ale absolventului angajat ca stagiar. In baza acestui program se desfasoara activitatea stagiului si se realizeaza evaluarea, conform specificului.
Criteriile de evaluare, stabilite de angajator, se aduc la cunostinta stagiarului la inceputul perioadei de stagiu. Totodata, angajatorul desemneaza un mentor care coordoneaza activitatea stagiarului si care participa la evaluarea acestuia.
Evaluarea activitatii stagiarului se realizeaza cu 5 zile lucratoare anterioare incheierii perioadei de stagiu de catre o comisie de evaluare. Aceasta comisie emite un referat de evaluare (Anexa nr. 2 la normele metodologice), in baza caruia angajatorul va elibera stagiarului un certificat/adeverinta de finalizare a stagiului (Anexa nr. 4 si Anexa nr. 5 la normele metodologice).
Termenul de eliberare a certificatului/adeverintei de finalizare a stagiului este de 5 zile de la finalizarea stagiului.
Aspecte importante!
- Angajatorul trebuie sa solicite inspectoratului teritorial de munca vizarea certificatului / adeverintei de finalizare a stagiului.
- Membrii comisiei de evaluare / solutionare a contestatiilor sunt diferiti de cei ai comisiei de evaluare a activitatii stagiarului. Comisia de evaluare a contestatiilor se constituie prin decizie a angajatorului, cu cel putin 20 de zile lucratoare inainte de desfasurarea evaluarii.
Finantarea stagiului
Finantarea stagiului se poate realiza prin:
- bugetul propriu al angajatorului;
- fondul social european;
- bugetul asigurarilor pentru somaj;
- sponsorizari ale persoanelor fizice si/sau juridice;
- alte surse, potrivit legii.
Te-ar mai putea interesa si:
Dispozitii noi cu privire la contractul de ucenicie
Cursuri HR, sustinute de Smartree Romania
Cumul de functii: situatii specifice in practica