Salariul minim brut pe tara garantat in plata a fost stabilit la 900 de lei lunar pentru un program complet de lucru de 168 de ore in medie pe luna, de la 1 iulie 2014, prin Hotararea de Guvern nr. 871/2013.
Valoarea minima a unei ore de munca pentru un program complet este de 5,357 lei/ora.
Este a doua oara in acest an cand salariul minim creste, dupa majorarea operata la 1 ianuarie 2014.
Majorarea trebuie raportata obligatoriu in ReviSal de toti angajatorii care au angajati platiti cu salariul minim pe economie. In caz contrat, inspectorii de munca pot sanctiona cu amenzi cuprinse intre 5000 si 8000 de lei.
Salariul minim, modificat in ReviSal prin act aditional
Orice modificare in ReviSal trebuie realizata pe baza unui document justificativ. In acest sens, pentru modificarea salariului minim se va intocmi, pentru fiecare salariat in parte, un act aditional.
In acest context, termenul de inregistrare a modificarii in ReviSal este de maximum 19 zile lucratoare, deci pana in 25 iulie 2014, conform art. 17, alineatul 5 din Codul muncii.
Modificari aduse de salariul minim asupra bazelor de calcul
Nivelul salariului minim brut pe tara are efect asupra bazelor de calcul ale unor contributii obligatorii si a bazelor de calcul ale concediilor medicale.
Astfel, baza de calcul pentru contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale se modifica – formula este data de:
Salariul brut – totalul cuantumului concediilor medicale + (salariul minim brut * (zilele de concediu medical – zilele de concediu medical pentru accidente si boli profesionale) / zile lucratoare
Indemnizatia pentru concedii medicale se calculeaza prin aplicarea procentului de concediu medical (75%, 85% sau 100%, in functie de codul indemnizatiei certificatului medical) asupra bazei de calcul stabilita ca medie a veniturilor lunare din ultimele sase luni din cele 12 luni de stagiu de cotizare. Limita maxima a bazei de calcul este de 12 salarii minime brute pe tara lunar. Astfel, odata cu cresterea salariului minim brut, se modifica si aceasta limita.
In plus, plata lunara catre bugetul de stat pentru fondul de handicap (pentru cazurile in care compania cu cel putin 50 de angajati nu are angajate persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4%) se majoreaza. Suma lunara de plata reprezinta 50% din salariul minim brut pe tara, inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu sunt angajate persoane cu handicap, conform legii 448/2006.
Te-ar mai putea interesa si:
In ce conditii se acorda spor de wekeend
Valoare tichete de cresa si tichete de masa 2014
Planifica pontajul pentru salarizare eficienta cu MyStaff Schedule. Studiu de caz