Perioada de proba se poate stabili la incheierea contractului individual de munca si are ca scop verificarea aptitudinilor salariatului, conform prevederilor art. 31, alin. 1 din Codul muncii. Perioada de proba poate fi de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si cel mult 120 de zile calendaristice pentru cele de conducere.
Pe de alta parte, concediul pentru incapacitate temporara de munca este un caz de suspendare de drept a contractului individual de munca, potrivit articolului 50, litera b) din Codul muncii.
In cazul suspendarii contractului individual de munca, toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului se suspenda, conform dispozitiilor articolului 49, alineatul 6 din Codul muncii. Exceptia o constituie situatiile in care contractul individual de munca inceteaza de drept.
De aceea, in cazul in care in timpul perioadei de proba intervine un caz de suspendare precum concediul medical, perioada de proba se prelungeste cu zilele care nu au fost lucrate din cauza de incapacitate temporara de munca.
Notificare de incetare in perioada de proba si concediul medical
Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia, potrivit articolului 31, alineatul 3.
Atat angajatorul, cat si salariatul, atunci cand decid sa denunte unilateral contractul individual de munca in timpul sau la sfarsitul perioadei de proba, nu sunt obligati sa respecte un termen de preaviz. Totodata, notificarea trebuie sa fie in forma scrisa pentru a-si produce efectul.
In contextul in care angajatorul notifica salariatul in scris cu privire la incetarea contractului in perioada de proba, contractul se considera incetat din acel moment, chiar daca angajatul revine cu un concediu medical. In aceasta situatie, pentru plata indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, salariatul se va adresa casei de sanatate la care este arondat.
In cazul in care concediul pentru incapacitate temporara de munca ar fi fost adus la cunostinta angajatorului anterior notificarii scrise de incetare a contractului, atunci acest concediu medical ar fi suspendat contractul si ar fi prelungit perioada de proba.
Te-ar mai putea interesa si:
Perioada de proba: specific si avantaje
Cine plateste concediul medical? Exceptii si situatii speciale