Procedura de aplicare a exceptiei de la suprataxarea contractelor cu timp partial, in vigoare! - Your strategic HR partner - Smartree

Procedura de aplicare a exceptiei de la suprataxarea contractelor cu timp partial, in vigoare!

Incepand cu data de 16 august 2022, a intrat in vigoare procedura de aplicare a exceptiei de la suprataxarea contractelor cu timp partial. Aceasta se aplica numai angajatilor care au realizat venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata, aferenta acestora este cel putin egala cu salariul minim brut pe tara.

Potrivit Ordinului nr. 1855/2022 privind procedura de aplicare a prevederilor art. 146 alin. (57) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, exista 4 exemple de calcul, pe care le facem cunoscute in Anexa 2, din prezentul Smart Update.

Va prezentam mai jos principalele prevederi ale acestui act normativ:

Procedura se aplica in cazul “salariatilor care realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata in vigoare in luna in care au fost realizate” (art. 146 alin. (57) lit. e) din Codul fiscal), si care datoreaza contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate la nivelul bazei de calcul aferente venitului realizat, determinata potrivit regulilor specifice fiecarei contributii, si nu la nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.

In cazul in care, in cursul lunii, contractul individual de munca este activ pentru o fractiune din luna, nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata, aferent zilelor lucrate din luna, se stabileste dupa cum urmeaza: (Salariul minim brut pe tara garantat in plata/Numarul de zile lucratoare din luna) x Numarul de zile lucrate din luna.

In scopul aplicarii exceptiei mentionate mai sus, salariatii care realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul de baza minim brut pe tara, au obligatia sa depuna la fiecare angajator/platitor de venit o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul minim brut pe tara garantat in plata. Modelul declaratiei pe propria raspundere este inclus in Anexa 1 la prezentul Smart Update.

In cazul in care la unul dintre angajatori/platitori de venituri, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale si al contributiei de asigurari sociale de sanatate aferente veniturilor realizate din salarii si asimilate salariilor, corespunzatoare numarului de zile lucrate in luna, este cel putin egala cu salariul minim brut pe tara garantat in plata, salariatii nu au obligatia depunerii declaratiei pe propria raspundere la angajatorul/platitorul respectiv.

Declaratia pe propria raspundere se depune lunar, pe perioada in care salariatul se afla in situatia prevazuta la art. 146 alin. (57) lit. e) din Codul fiscal, pâna la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care se constituie drepturile salariale.

In cazul in care salariatii nu depun declaratia pe propria raspundere, fiecare angajator/platitor de venit stabileste contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate la nivelul salariului minim brut pe tara corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ, daca baza de calcul aferenta venitului realizat, determinata potrivit regulilor specifice fiecarei contributii, se situeaza sub nivelul salariului lunar minim brut pe tara garantat in plata.

In situatia prevazuta la paragraful anterior, salariatului i se retin contributiile la nivelul bazei de calcul aferente venitului realizat, determinata potrivit regulilor specifice fiecarei contributii, iar fiecare angajator/platitor de venituri suporta diferenta de contributii calculate la nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata.

Declaratia pe propria raspundere constituie document justificativ pentru fiecare angajator/platitor de venituri, in vederea stabilirii contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate, pe perioada in care salariatul se afla in situatia prevazuta la art. 146 alin. (57) lit. e) din Codul fiscal.

Angajatorul/Platitorul de venituri, dupa caz, are obligatia de a inregistra si de a tine evidenta acestor declaratii, in vederea aplicarii exceptiei de la suprataxare.

Nota de confidentialitate: Completand acest formular, imi dau acordul pentru prelucrarea datelor personale, doar in scopul pentru care au fost solicitate, conform cu Politica de Confidentialitate.

Leave a Comment

Solicita o oferta!

Newsletter

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR
Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.

Parteneriate

About ADP (NASDAQ – ADP) Designing better ways to work through cutting-edge products, premium services and exceptional experiences that enable people to reach their full potential. HR, Talent, Benefits, Payroll and Compliance informed by data and designed for people. Learn more at www.adp.com. ADP, the ADP logo, and Always Designing for People are trademarks of ADP, LLC.

Suntem membri

Certificate