Delegarea si detasarea sunt doua notiuni, vehiculate din ce in ce mai des pe piata muncii, prin intermediul carora angajatorul ii poate modifica unui angajat locul de munca, prevazut in contractul individual de munca, in mod unilateral. Trebuie subliniat insa ca intre delegare si detasare exista diferente notabile, cu mentiunea ca atat pe durata delegarii, respectiv a detasarii, salariatul isi pastreaza functia si toate celelalte drepturi prevazute in contractul individual de munca.
Ce este delegarea
Delegarea reprezinta, potrivit Codului Muncii, exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.
Durata delegarii
Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului. Refuzul salariatului de prelungire a delegarii nu poate constitui motiv pentru sanctionarea disciplinara a acestuia.
Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
Ce trebuie sa stie angajatorul care dispune delegarea
Delegarea presupune modificarea locului muncii cu pastrarea neschimbata a celorlalte elemente ale contractului de munca. Aceasta poate fi dispusa fie in aceeasi localitate, fie intr-o alta localitate, in cadrul aceleiasi unitaţi, a unei subunităţi sau altei unităţi. Trebuie retinut insa ca nu toate deplasarile constituie delegari ale salariatului.
Delegarea poate fi dispusa in cadrul aceleiasi unitati, la o unitate componenta, la o subunitate sau la o alta unitate.
Ce trebuie sa stie angajatul care este delegat
Potrivit Codului Muncii, masura delegarii este un act de dreptul muncii, si nu un act administrativ, obligatoriu pentru salariat, care va raspunde disciplinar in caz de refuz nejustificat de indeplinire.
Avand in vedere ca delegarea este obligatorie, refuzul salariatului de a se conforma constituie o incalcare a atributiilor de serviciu si poate atrage raspunderea disciplinara a acestuia, inclusiv desfacerea contractului de munca.
Ce este detasarea
Potrivit Codului Muncii, detaşarea este actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispoziţia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia. In mod excepţional, prin detasare se poate modifica si felul muncii, dar numai cu consimtamantul scris al salariatului.
Durata detasarii
Detasarea poate fi dispusa pe o perioada de cel mult un an. In mod exceptional, perioada detasarii poate fi prelungita pentru motive obiective ce impun prezenta salariatului la angajatorul la care s-a dispus detasarea, cu acordul ambelor parti, din 6 in 6 luni.
Salariatul poate refuza detasarea dispusa de angajatorul sau numai in mod exceptional si pentru motive personale temeinice.
Salariatul detasat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
Ce trebuie sa stie angajatorul care dispune detasarea
Angajatorul care dispune detesarea unui salariat trebuie sa stie ca se suspenda contractul individual de munca, incheiat initial cu angajatul, pe perioada detasarii, in ceea ce priveste efectele esentiale, fiind cedat temporar angajatorului la care s-a facut detasarea.
Potrivit Codului Muncii, se considera ca detasarea nu poate avea loc decat intr-un post vacant sau al carui titular lipseste temporar.
Angajatorul care detaseaza are obligatia de a lua toate masurile necesare pentru ca angajatorul la care s-a dispus detasarea sa isi indeplineasca integral si la timp toate obligatiile fata de salariatul detasat. In cazul in care angajatorul la care s-a dispus detasarea nu isi indeplineste integral si la timp toate obligatiile fata de salariatul detasat, acestea vor fi indeplinite de angajatorul care a dispus detasarea.
Daca exista  divergente intre cei doi angajatori sau nici unul dintre ei nu isi indeplineste obligatiile pe care le au, salariatul detasat are dreptul de a reveni la locul sau de munca de la angajatorul care l-a detasat, de a se indrepta impotriva oricaruia dintre cei doi angajatori si de a cere executarea silita a obligatiilor neindeplinite.
Incetarea prin acordul partilor a contractului individual de munca al salariatului detasat presupune acordul angajatorului care a dispus detasarea.
Ce trebuie sa stie angajatul detasat
Potrivit Codului Muncii, drepturile cuvenite salariatului detasat se acorda de angajatorul la care s-a dispus detaÅŸarea, cu mentiunea ca pe durata detasarii, salariatul beneficiaza de drepturile care ii sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detaÅŸarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detasat.
Detasarea este o masura obligatorie pentru salariat, care va raspunde disciplinar in caz de refuz nejustificat de indeplinire.
Salariatul detasat se subordoneaza angajatorului la care s-a efectuat detasarea.