Detasarea salariatilor. Cine declara impozitul? - Your strategic HR partner - Smartree

Detasarea salariatilor. Cine declara impozitul?

Detasarea unui salariat reprezinta schimbarea temporara a locului de munca din dispozitia angajatorului la un alt angajator, potrivit definitiei date de Codul muncii. Procedura de detasare are insa si implicatii la nivel fiscal.

Detasarea este element al registrului general de evidenta a salariatilor (REGES) care se intocmeste in format electronic. Angajatorul de baza este cel care completeaza perioada detasarii si denumirea angajatorului la care se face detasarea, anterior inceperii acesteia, potrivit H.G. 500/2011. Perioada de detasare nu poate fi mai mare de un an. In mod exceptional, aceasta perioada poate fi prelungita pentru motive obiective ce impun prezenta salariatului la angajatorul la care s-a dispus detasarea, cu acordul ambelor parti, din 6 in 6 luni.

Detasarea este obligatorie prin ordinul angajatorului pentru prima perioada. Cu toate acestea, salariatul are dreptul sa refuze detasarea dispusa de angajatorul sau numai in mod exceptional si pentru motive personale temeinice.

Documente necesare in procedura de detasare:

  • Conventia cu privire la detasarea salariatilor dintre angajatorul cedent si cel cesionar;
  • Nota de informare a salariatului;
  • Decizia de detasare sau act aditional la contractul individual de munca (in cazul modificarii functiei sau a detasarii in strainatate);
  • Decizia de suspendare a contractului de munca pe durata detasarii;
  • Completarea si transmiterea suspendarii de contract in REGES.

Prevederile referitoare la declaratiile despre calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit au fost actualizate de Normele de aplicare a Codului fiscal la inceputul lui 2013. Modificarile cu privire la declararea impozitului pentru salariatii detasati au fost aduse de HG 84/2013, publicata in Monitorul Oficial din 14 martie a.c.:

“125. Declaratiile privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit pentru angajatii care au fost detasati la o alta entitate se completeaza de catre angajator sau de catre platitorul de venituri din salarii in cazul in care angajatul detasat este platit de entitatea la care a fost detasat.

126. In situatia in care plata venitului salarial se face de entitatea la care angajatii au fost detasati, angajatorul care a detasat comunica platitorului de venituri din salarii la care acestia sunt detasati date referitoare la deducerea personala la care este indreptatit fiecare angajat. Pe baza acestor date platitorul de venituri din salarii la care angajatii au fost detasati intocmeste statele de salarii si calculeaza impozitul, in scopul completarii declaratiei privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit.”

Initial, prevederile in vigoare mentionau ca declaratiile privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit se completeaza de catre unitatea care a incheiat contractele de munca pentru salariatii care au fost detasati la o alta unitate.

In prezent, odata cu noile modificari, aceste declaratii se completeaza de catre platitorul de venituri din salarii in cazul in care plata salariului se face de catre entitatea la care salariatul a fost detasat.

Leave a Comment

Solicita o oferta!

Newsletter

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR
Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.

Parteneriate

About ADP (NASDAQ – ADP) Designing better ways to work through cutting-edge products, premium services and exceptional experiences that enable people to reach their full potential. HR, Talent, Benefits, Payroll and Compliance informed by data and designed for people. Learn more at www.adp.com. ADP, the ADP logo, and Always Designing for People are trademarks of ADP, LLC.

Suntem membri

Certificate