Cumulul de functii este reglementat de articolul 35 din Codul muncii actualizat care prevede dreptul oricarui salariat de a munci in baza unor contracte individuale de munca cumulate. Pentru fiecare contract de munca, salariatul beneficiaza de salariu corespunzator si drepturi aferente.
Astfel, un salariat care nu se afla in situatia incompatibilitatii pentru cumul de functii si are cel putin doua contracte individuale de munca la acelasi angajator sau angajatori diferiti va avea dreptul la concediu de odihna platit corespunzator fiecarui contract.
Cumul de functii la angajatori diferiti
In cazul in care un salariat are contracte individuale la angajatori diferiti, acesta va specifica unde are functia de baza si unde va putea beneficia de deducere personala daca venitul brut asociat unui contract este de maximum 3000 lei.
Legea nu prevede, in acest caz, nicio limita a normei de lucru in cazul cumului de functii.
Cumul de functii la acelasi angajator
Articolul 114 din Codul muncii mentioneaza: “Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.” Astfel, pentru ca doua sau mai multe contracte individuale de munca la acelasi angajator sa poate functiona conform prevederilor legale, este necesara respectarea unui numar maxim de ore pe zi, respectiv ore suplimentare efectuate.
Intrucat in Codul muncii nu se precizeaza tipurile de contracte individuale de munca incheiate cu un singur salariat, acestea pot fi, dupa caz, cu norma intreaga sau partiala.
In contextul diferitelor tipuri de norme, dar si al respectarii numarului maxim de ore de munca, se pot cumula fie doua contracte individuale de munca cu norma partiala, fie unul cu norma intreaga si unul cu norma partiala. Din punct de vedere legal, norma de 8 ore se poate depasi cu cel mult de 32 de ore lunar. Fiecare contract individual de munca ar trebui sa aiba clar delimitat programul si timpul de munca, iar orele care depasesc norma de lucru de 8 ore zilnic sunt considerate ore suplimentare si tratate/remunerate ca atare.
Ca si in cazul deducerii personale care poate fi aplicata doar pentru un contract individual de munca, in cazul cumulului de functii un salariat poate primi tichete de masa doar pentru functia de baza, potrivit legii.
In ReviSal se inregistreaza ambele contracte de munca pentru acelasi salariat, iar in declaratia 112 raportarea se face prin totalul de sume pentru acelasi CNP.
Te-ar mai putea interesa si:
Munca in zi de sarbatoare legala
Avantajele contractului prin agent de munca temporara
Calcul salariu brut in cazul muncii in ture 12 cu 24