Codul muncii impune executarea efectiva, in natura, a dreptului la concediul de odihna, pornind de la premisa ca esenta acestui tip de concediu este faptul ca se acorda pentru ca salariatul sa isi refaca forta de munca.
Fiecare angajat are dreptul la concediu de odihna platit, drept garantat de Codul muncii. In perioadele in care angajatul s-a aflat in concediu pentru cresterea copilului, acesta nu beneficiaza de drept de concediu de odihna deoarece pe durata acestui tip de concediu contractul individual de munca se considera suspendat.
Concediul medical nu mai diminueaza numarul zilelor de concediu de odihna la care angajatul are dreptul, ca urmare a Directivei 2003/88 a Curtii Europene de Justitie. Prevederile articolului 145, alineatul 2 din Codul muncii sunt in acest caz in contradictie cu prevederile Directivei nr. 2003/88/CE. In aceasta situatie se aplica prevederile directivei, in baza articolului 148, alineatul 2 din Constitutia Romaniei.
Important!
Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare, conform Codului muncii. Angajatii care lucreaza in conditii grele, periculoase sau vatamatoare, nevazatorii, alte persoane cu handicap si tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare.
Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an. Prin exceptie, efectuarea concediului in anul urmator este permisa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil.
Angajatorul are obligatia de a planifica concediile de odihna astfel incat toti angajatii sa poata beneficia de acest drept. Exista totusi si exceptii de la regula: in cazul in care un angajat nu si-a putut efectua integral concediul de odihna cuvenit in cursul unui an calendaristic, concediul de odihna se reporteaza, putand fi efectuat pana la sfarsitul anului urmator.
Angajatorului ii revine obligatia de a organiza activitatea in asa fel incat fiecare angajat sa beneficieze, in natura, de toate zilele de concediu de odihna pana la finele anului urmator celui pentru care i se cuvin.
Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
In cazul angajatilor cu timp partial, acestia vor beneficia de concediu de odihna integral, intocmai ca salariatii cu norma intreaga.
Nota legislativa (articolul 150 din Codul Muncii) Pentru perioada concediului de odihna angajatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu care nu poate fi mai mica decat valoarea drepturilor salariale, insemnand salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca. Indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a veniturilor, adica salariul de baza, sporurile si indemnizatiile cu caracter permanent din ultimele trei luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu. Indemnizatia de concediu de odihna se plateste de catre angajator cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de plecarea in concediu. |
Conditii de intrerupere a concediului de odihna
Intreruperea concediului de odihna se poate realiza in mai multe situatii:
- la cererea salariatului, pentru motive obiective;
- la solicitarea angajatorului, in caz de forta majora sau pentru interese urgente care impun prezenta salariatului la locul de munca.
In cazul rechemarii salariatului din concediu, angajatorul are obligatia de a suporta cheltuielile salariatului si ale familiei sale, necesare pentru revenirea la locul de munca, precum si eventuale prejudicii suferite de acesta ca urmare a intreruperii concediului.
Atunci cand in cadrul concediului de odihna survine incapacitatea temporara de munca, asiguratii beneficiaza de indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca. Concediul de odihna va fi intrerupt, iar zilele neefectuate vor fi reprogramate.
Concediul de odihna si inspectia muncii
Inspectorii ITM pot solicita statul de plata si documentele pe baza carora acesta s-a efectuat, ceea ce implica si cererile de concediu, indiferent de forma in care acestea au fost facute – pe hartie sau electronic.
Totodata, inspectorii ITM pot cere si programarea concediilor de odihna. Conform Codului muncii, articolul 148, efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.
Ai neclaritati cu privire la legislatia muncii? Obtine consultanta, contacteaza-ne!
Te-ar mai putea interesa si:
Tichetele de vacanta devin vouchere
Implementare soft salarizare: cum se impart responsabilitatile?
Cum obtii calitatea de coasigurat: conditii si documente necesare