Filozoful antic grec Heraclitus descria schimbarea ca pe singura constanta din Univers. O constanta care inspira, conduce la inovare, reinventare si adaptare. 2.500 de ani mai tarziu, in zilele noastre, schimbarea survine mai repede ca oricand, gratie tehnologiilor care ne inconjoara. Unul dintre domeniile in care efectele schimbarii se vad cel mai mult este cel al Resurselor Umane, prin prisma relatiei angajator-angajat si al atmosferei pe care cel dintai i-o asigura celui din urma la locul de munca.
Asigurare de sanatate si prime in diverse ocazii? Sunt, cum ar spune englezii, ‹so yesterday›. Angajatii din prezent, multi dintre ei reprezentanti ai generatiei Millenials, vor sa fie inconjurati de inovatie si de creativitate cand vine vorba de relatia cu angajatorul.
Astfel, daca angajatorii vor sa isi fidelizeze angajatii, trebuie sa fie deschisi la nou si sa gaseasca noi cai de a-i retine pe cei mai buni dintre ei. Din fericire, acestea nu sunt costisitoare. Iata care sunt trendurile in ceea ce priveste beneficiile pentru angajati, in 2017: Plusuri la asigurarea de sanatate: sanatatea mentala Asigurarea de sanatate a devenit ceva despre care am putea spune ca este banal, simplist, ca este un minim in ceea ce priveste acest tip de beneficii. De fapt, asigurarea de sanatate pentru angajati este si in avantajul angajatorului.
O perspectiva noua in cadrul acestui aspect o constituie beneficiile care tin de sanatatea mentala. Este de la sine inteles faptul ca angajatii mai sanatosi sunt mai productivi, iar variantele pe care angajatorii le au pot varia, de la abonamente la programe de fitness sau fructe proaspete la birou. Totusi, este de tinut cont si de sanatatea mentala, iar cursurile de yoga sau masajul la birou incep sa castige teren pe listele de beneficii ale angajatorilor.
Program de lucru flexibil sau plata vacantelor
Angajatorii nu ar mai trebui sa se sperie cand aud sau citesc despre asta. Nu vor da faliment daca ofera program de lucru flexibil, iar angajatii nu vor sta intr-un concediu permanent. In realitate, acestia vor fi nevoiti sa lucreze pentru a isi putea sustine vacantele. Sau, puteti proceda precum cei de la Epic Systems, dezvoltator de software medical. Acestia ii platesc, o data la patru ani, concediul unui angajat, plus un insotitor. Si nu vorbim despre concedii banale, ci despre vacante in locuri in care acestia si-au dorit sa ajunga si nu si-au permis.
Ce ar castiga o companie investind atatea resurse – timp liber si chiar plata vacantelor? Angajatii s-ar intoarce improspatati, destresati si poate cu perspective culturale noi, care i-ar putea ajuta sa isi faca treaba mai bine. Un alt exemplu din randul companiilor pentru care programul de lucru este relativ sunt cei de la Netflix. Aici, cei care lucreaza intens iubesc libertatea de a putea pleca atunci cand isi termina task-urile si lucreaza cu mai multa motivatie si eficienta, iar sistemul implementat de companie functioneaza perfect.
Beneficii pentru familiile angajatilor
Companiile ar trebui sa inceapa sa dezvolte un mediu “family-friendly”, cu zile precum “Adu-ti copilul la lucru” sau cu un program flexibil cu ajutorul caruia sa se poata ocupa de activitati alaturi de cei mici.
Posibilitatea de a veni cu animalul de companie la lucru
Un astfel de mediu de lucru va ajuta la crearea unui mai bun echilibru intre viata profesionala si cea personala, considera foarte multi experti in Resurse Umane. Prezenta animalelor de companie la birou poate reduce stresul, incuraja camaderia intre angajati si chiar sa imbunatateasca retentia angajatilor importanti. Chiar daca nu va fi o posibilitate permanenta, chiar si o zi pe luna in care angajatii isi pot aduce animalul de companie la birou va insemna mult pentru acestia. Trebuie avut insa in vedere faptul ca unii angajati pot avea alergii si, pentru a se evita situatiile neplacute, un set de reguli va fi binevenit.
Personalizarea beneficiilor angajatilor
Un singur lucru este cert in legatura cu beneficiile pentru angajati: ele ii bucura, ii fac pe acestia sa se simta privilegiati, dar nu pe toti in aceeasi masura si nu toate li se potrivesc tuturor. Cum piata muncii este intr-o permanenta schimbare, iar atragerea de profesionisti valorosi si retentia lor este scopul principal pentru care se dezbate atat problematica beneficiilor, este indicat ca acestea sa se poata personaliza, sa fie flexibile.
Totodata, angajatorii trebuie sa poata avea un control asupra pachetelor de beneficii pe care angajatii le-au ales, dar si asupra costurilor pe care acestea le implica. Aici, tehnologia este de mare ajutor, facand tot mai flexibila administrarea pachetelor de beneficii ale salariatilor, forta de munca devenind tot mai motivata, iar retinerea angajatilor valorosi, tot mai la indemana.
Un bun exemplu pentru felul in care tehnologia ajuta la personalizarea beneficiilor salariatilor este modulul Smartree – MyStaff Flexible Benefits, care simplifica procedurile de inscriere a angajatilor la diverse planuri de beneficii si asigura o transparenta totala asupra optiunilor si costurilor. Astfel, pentru a atrage si a retine angajati valorosi, companiile trebuie sa fie deschise si sa imbratiseze schimbarea si, mai ales, sa anticipeze dorintele pe care acestia le-ar putea avea. In 2017, beneficiile flexibile si personalizate sunt arma secreta a angajatorilor.