Ajutorul de deces in 2015 - Your strategic HR partner - Smartree

Ajutorul de deces in 2015

Odata cu majorarea salariului mediu brut, in 2015 s-a majorat si cuantumul ajutorului de deces. Astfel, in cazul asiguratului sau pensionarului ajutorul de deces este de 2415 lei (similar cu valoarea castigului salarial mediul brut), iar in cazul unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, acest ajutor este de 1208 lei.

Ajutorul de deces, acordat in baza Legii 263/2010, se poate obtine la de la platitorii acestui drept de asigurari sociale, respectiv de la casa teritoriala de pensii, daca sustinatorul decedat era pensionar sau de la angajatorul asiguratului decedat.

Update: Pentru 2016, valoarea ajutorului de deces s-a majorat odata cu o noua majorare a salariul mediu brut. Vezi detalii aici: Salariul mediu brut in 2016

Cine poate beneficia de ajutor de deces

Persoanele care pot beneficia de ajutor pot fi:

  • sotul supravietuitor;
  • copilul;
  • parintele;
  • tutorele;
  • curatorul;
  • oricare alta persoana care dovedeste ca a suportat cheltuielile de inmormantare.

Ajutorul de deces se plateste unei singure persoane, dupa ce aceasta face dovada suportarii cheltuielilor de deces, in termen de 24 de ore de la solicitare.

Dovada ca membrul de familie decedat nu era asigurat sau pensionar se face prin declaratie pe proprie raspundere a celui care solicita ajutorul de deces. Daca persoana decedata era un copil inapt de munca, in varsta de peste 18 ani, acest ajutor de deces se acorda in conditiile prezentarii unui act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurarilor sociale, prin care se atesta cauza inaptitudinii si data aparitiei acesteia.

Ajutorul de deces platit de angajator

Ajutorul de deces poate fi acordat din fondul de cheltuieli sociale de 2%, insa in acest caz nu se trece prin payroll, fiind exceptat de la plata impozitului si taxelor. Angajatorul nu este obligat sa acorde acest ajutor din fondul de 2%, este la latitudinea sa de unde ia suma. In acest caz, nu se face nici o mentiune pe certificatul de deces.

Totodata, acest ajutor poate fi acordat din fondul de CAS.

Nota legislativa, articolele 126 si 127 din Legea 263/2010

Art. 126 (1) Asiguratul sau pensionarul beneficiaza de ajutor de deces in cazul decesului unui membru de familie care nu era asigurat sau pensionar la data decesului. (2) Se considera membru de familie, in sensul prezentei legi: a)sotul; b) copiii proprii, copiii adoptati, copiii aflati in plasament familial sau cei incredintati spre crestere si educare familiei, in varsta de pana la 18 ani sau, daca isi continua studiile, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani, precum si copiii incapabili de munca, indiferent de varsta, daca si-au pierdut capacitatea de munca inaintea varstelor mentionate; c) parintii si bunicii oricaruia dintre soti. (3) Ajutorul de deces cuvenit pentru un membru de familie reprezinta jumatate din cuantumul prevazut la art. 125 alin. (3). Art. 127 (1) Ajutorul de deces se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat si se acorda, la cerere, pe baza certificatului de deces. (2) Acordarea ajutorului de deces nu este conditionata de realizarea unui anumit stagiu de cotizare.

Ajutorul de deces suportat din CAS se deduce din contributia CAS si apare pe declaratia D112 Ajutoare de deces de suportat din Bugetul Asigurarilor Sociale de Stat. Nu se datoreaza contributii si impozit.

Dupa efectuarea platii ajutorului de deces, platitorul are obligatia sa inscrie pe versoul certificatului de deces original, in baza caruia se solicita ajutorul de deces, mentiunea “ACHITAT”, data, semnatura si stampila. Aceasta masura este necesara pentru a se evita abuzurile (acordarea aceleiasi sume de mai multe ori).

Acordarea ajutorului de deces nu este conditionata de realizarea unui anumit stagiu de cotizare.

In cazul decesului unei persoane aflate in concediu de crestere copil, ajutorul de deces se plateste de catre angajator daca, inainte de intrarea in concediu, persoana era asigurata obligatoriu potrivit art. 6, alin. (1) punctele I, II sau V din legea 263/2010 actualizata si raportul de munca a fost suspendat.

Daca persoana decedata era somer, respectiv un membru de familie al acestuia, cererea de ajutor de deces se depune la institutia care gestioneaza bugetul asigurarilor pentru somaj.

Ajutorul de deces poate fi solicitat, pe baza actelor justificative, in termenul general de prescriptie (trei ani), calculat de la data decesului.

Te-ar mai putea interesa si:

Elemente obligatorii in contractul colectiv de munca

MyStaff Time: Soft de pontaj pentru gestionarea eficienta a personalului

Cat plateste angajatorul pentru un salariat

Leave a Comment

Solicita o oferta!

Newsletter

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR
Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.

Parteneriate

About ADP (NASDAQ – ADP)
Designing better ways to work through
cutting-edge products, premium services
and exceptional experiences that enable
people to reach their full potential. HR,
Talent, Benefits, Payroll and Compliance
informed by data and designed for people.
Learn more at www.ADP.com.
Smartree is proud to be a local payroll
partner of ADP in Romania.

Suntem membri

aramt-member

Certificate

iso9001-2015
iso27001-2013