Adeverinta de somaj: propunere de modificare - Your strategic HR partner - Smartree

Adeverinta de somaj: propunere de modificare

Noul model de adeverinta de somaj eliberata de angajator a fost publicat pe site-ul Ministerului Muncii, ca modificare propusa in cadrul normelor de aplicare a legii 76/2002. Adeverinta necesara pentru stabilirea dreptului la ajutor de somaj este eliberata de angajator si contine baza lunara de calcul al contributiei individuale la bugetul asigurarilor de somaj.

Legea 250/2013 care modifica legea 76/2002 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 457 din 24 iunie 2013. Actul normativ a adus mai multe schimbari legislative in domeniul asigurarilor pentru somaj, intrate in vigoare in octombrie a.c. In consecinta, Ministerul Muncii a actualizat si normele de aplicare a legii 76/2002 prin corelarea noilor reglementari operate de legea 250/2013 cu legislatia actuala. Normele sunt momentan supuse dezbaterii publice.

Ce modificari sunt propuse la adeverinta de somaj

Somerii care si-au incetat raporturile de munca din motive neimputabile lor beneficiaza de indemnizatie de somaj, potrivit legii 76/2002, in urmatoarele conditii indeplinite in acelasi timp:

  • au un stagiu de cotizare de cel putin 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii;
  • nu realizeaza venituri sau veniturile realizate din activitati autorizate potrivit legii sunt mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta in vigoare;
  • nu indeplinesc conditiile de pensionare;
  • sunt inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza isi au domiciliul.

Angajatorii sunt obligati, conform aceleia legi, sa elibereze o adeverinta persoanelor carora le inceteaza raporturile de munca. Din aceasta adeverinta rezulta baza lunara de calcul pentru contributia individuala la somaj.

Modelul propus de adeverinta nu mai prevede obligativitatea evidentierii debitelor sau perioadelor in care nu s-au platit contributiile. Ca si pana acum, adeverinta va contine date cu privire la:

  • perioadele in care s-a prestart activitatea;
  • perioadele in care raporturile de munca au fost suspendate;
  • data si motivul incetarii raporturilor de munca.

In contextul aparitiei de neconcordante intre adeverinta si declaratiile lunare privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate depuse de angajator, AJOFM va solicita in scris angajatorului corectia documentelor si depunerea lor la agentie in termen de 5 zile lucratoare de la data primirii solicitarii.

Refuzul de a elibera adeverinta de somaj se amendeaza contraventional cu sume de la 3.000 la 5.000 lei.

Consulta modelul propus de adeverinta de somaj.

Te-ar mai putea interesa si:

Clauza de confidentialitate in contractul individual de munca

Cat de greu se face o concediere disciplinara

Desfacerea CIM pentru inaptitudine in munca

Leave a Comment

Solicita o oferta!

Newsletter

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR
Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.

Parteneriate

About ADP (NASDAQ – ADP) Designing better ways to work through cutting-edge products, premium services and exceptional experiences that enable people to reach their full potential. HR, Talent, Benefits, Payroll and Compliance informed by data and designed for people. Learn more at www.adp.com. ADP, the ADP logo, and Always Designing for People are trademarks of ADP, LLC.

Suntem membri

Certificate