Viitorul Joburilor in 2025 - Your strategic HR partner - Smartree
viitor25

Viitorul Joburilor in 2025

Anul 2025 aduce noi ingrijorari si semne de intrebare pentru salariati, legate de salarii, modificari legislative, noile cerinte din partea angajatorului sau posibilele schimbari ale programului de munca remote. Piata muncii este fluctuanta si surprinzatoare, iar noi toti suntem curiosi ce o sa se intample cu viitorul nostru profesional.

Viitorul Joburilor in 2025 reprezinta o colectie de date si informatii furnizate de Forumul Economic Mondial obtinute in urma unui sondaj realizat pe un esantion de peste 1000 de angajatori la nivel global. Au fost analizate tendintele, competentele si strategiile de transformare a fortei si a locurilor de munca, pe care angajatorii intentioneaza sa le adopte pentru perioada 2025-2030.

Potrivit Forumului Economic Mondial (FEM), anul acesta schimbarile vor avea loc intr-un ritm accelerat, iar primordiala va fi viteza cu care inteligenta generativa remodeleaza industriile si sarcinile din diverse sectoare. Pe langa schimbarile tehnologice, se anticipeaza si transformari demografice sau economice care vor influenta piata muncii pana in 2030.

Pe baza predictiilor respondentilor din sondaj, transformarile structurale ale pietei muncii vor genera o modificare de 22% din totalul locurilor de munca actuale. Se estimeaza ca se vor crea 170 de milioane de locuri de munca, echivalentul a 14% din forta de munca activa curenta. Totusi, aceasta crestere va fi contracarata de pierderea echivalentului a 8% (sau 92 de milioane) din locurile de munca actuale, rezultand o crestere neta de 7% din totalul locurilor de munca, adica 78 de milioane de locuri de munca.

 

Tendintele viitorului pietii muncii

  1. Progresul tehnologic – 60% dintre angajatori anticipeaza ca dezvoltarea rapida a tehnologiei va transforma activitatea acestora pana in 2030. Progresele tehnologice, in special in domeniile inteligentei artificiale si procesarii informatiilor (86%), roboticii si automatizarii (58%) si generarii, stocarii si distributiei energiei (41%), sunt, de asemenea, considerate transformative, conform FEM. Tendinta digitalizarii locurilor de munca va avea cu siguranta un rol important in piata muncii, stimuland cererea crescuta pentru angajatii care au competente legate de tehnologie, precum inteligenta artificiala, Big Data, retele si securitate cibernetica si alfabetizare tehnologica, care sunt anticipate ca fiind principalele trei competente cu un ritm accentuat de crestere.
  1. Cresterea costului vietii – este a doua cea mai transformatoare tendinta si principala tendinta legata de conditiile economice, si anume inflatia globala. Se preconizeaza ca inflatia va avea un impact mixt asupra crearii de noi locuri de munca pana in 2030, in timp ce cresterea economica mai lenta va duce la pierderea a 1,6 milioane de locuri de munca la nivel global. Aceste efecte vor creste cererea pentru competente precum gandirea creativa, rezilienta, flexibilitatea si agilitatea, din partea angajatilor.
  1. Schimbarile climatice si adaptarea la acestea – 41% dintre angajatori se asteapta ca aceasta tendinta sa stimuleze cresterea in cazul unor roluri precum specialistii in energie regenerabila, inginerii de mediu si specialistii in vehicule electrice si autonome, toate fiind printre cele 15 roluri cu cea mai rapida crestere. De asemenea, tendintele climatice sporesc atentia asupra responsabilitatii privind protectia mediului, care a intrat pentru prima data in lista celor mai rapide 10 competente in evolutie din raportul celor de la FEM.
  1. Schimbarile demografice la nivel global – sondajul arata o imbatranire si scadere a populatiei de varsta activa cu venituri mari in urmatorii 5 ani. Aceste tendinte sporesc cererea pentru competente legate de managementul talentelor, predare si mentorat, precum si motivatie si constientizare de sine. Populatiile in curs de imbatranire determina cresterea locurilor de munca in domeniul sanatatii, precum asistentii medicali, sau cererea pentru profesii legate de educatie, cum ar fi cele incluse in invatamantul superior.
  1. Fragmentarea geoeconomica si tensiunile geopolitice – sunt asteptate sa determine transformarea modelelor de afaceri intr-o treime (34%) dintre organizatiile chestionate in urmatorii cinci ani, potrivit FEM. Peste o cincime (23%) dintre angajatorii globali identifica restrictiile crescute asupra comertului si investitiilor, precum si subventiile si politicile industriale (21%), ca factori care le influențeaza operatiunile. Aproape toate economiile in care respondentii considera ca aceste tendinte vor fi cele mai transformative au schimburi comerciale semnificative cu Statele Unite si/sau China. Aceste tendinte cresc cererea pentru roluri legate de securitate si competente precum securitatea cibernetica, rezilienta, flexibilitatea, agilitatea, leadershipul si influenta sociala.

 

Locuri de munca in ascensiune sau in declin

Pe lista joburilor in plina ascensiune se regasesc lucratorii agricoli, livratorii, muncitorii in constructii, vanzatorii si lucratorii din industria procesarii alimentelor. De asemenea, locurile de munca precum asistenta medicala, consilierii si asistentii personali, vor evolua semnificativ ca numar in urmatorii cinci ani, alaturi de rolurile din educatie, cum ar fi profesorii din invatamantul tertiar si secundar.

Locurile de munca legate de tehnologie inregistreaza cea mai rapida crestere procentuala, incluzand specialiști in Big Data, ingineri in Fintech, specialisti in AI sau dezvoltatori de software si aplicatii. Joburile legate de tehnologia „verde” si energetica, precum specialistii in vehicule autonome si electrice, inginerii de mediu si inginerii in energie regenerabila, se numara, de asemenea, printre cele cu cea mai rapida crestere.

In schimb, va aparea declinul rolurilor de secretariat, inclusiv casieri, operatori de ghisee si asistenti administrativi. Printre cele mai rapide scaderi se numara rolurile de postasi, operatori bancari si operatori introducere date.

Se estimeaza ca 39% dintre competentele actuale ale angajatilor vor fi transformate sau vor deveni invechite in perioada 2025-2030. Cu toate acestea, trendul instabilitatii competentelor s-a diminuat, comparativ cu editiile anterioare ale Forumului Economic Mondial. Aceasta reducere poate fi atribuita unei proportii mai mari de angajati (50%) care au finalizat programe de formare, recalificare sau perfectionare.

 

Competente esentiale dar si bariere pentru viitor

Gandirea analitica ramane cea mai cautata competenta, fiind considerata esentiala de 7 din 10 companii. Competente precum rezilienta, flexibilitatea si agilitatea, alaturi de leadership si influenta sociala, sunt, de asemenea, prioritare. Printre competentele cu cea mai rapida crestere se numara AI si Big Data, retele si securitate cibernetica si alfabetizarea tehnologica.

Dexteritatea manuala, rezistenta fizica si precizia vor intra in declin, 24% dintre respondenti preconizand o scadere a importantei acestora. Referitor la recalificarea si perfectionarea fortei de munca, se estimeaza ca 59% din forta de munca globala va necesita formare pana in 2030.

Dintre acestia:

Picture1

Lacunele de competente sunt considerate cea mai mare bariera pentru transformarea afacerilor, 63% dintre angajatori identificandu-le drept o provocare majora. In acest context, 85% dintre angajatori intentioneaza sa prioritizeze perfectionarea fortei de munca, 70% planifica sa angajeze personal cu competente noi, 40% anticipeaza reduceri de personal din cauza irelevantei competentelor, iar 50% intentioneaza sa faca tranzitia angajatilor din roluri in declin catre roluri in crestere.

 

Strategii privind forta de munca, reactie la adoptarea inteligentei artificiale (AI)

Conform sondajului Future of Jobs 86% dintre angajatori se asteapta ca tehnologiile de inteligenta artificiala si procesare a informatiilor sa transforme afacerile lor pana in 2030. In sectoare precum serviciile financiare (97%) si electronice (95%), expunerea anticipata la AI este considerabil mai mare decat media globala. In schimb, angajatorii din sectoare precum tehnologia energetica si utilitatile (72%) si sectorul guvernamental si public (76%) anticipeaza o expunere mai redusa la transformarile aduse de AI pana in 2030.

Organizatiile mai mari considera mai probabila transformarea modelului lor de afaceri prin AI: doar 6% dintre companiile cu peste 50.000 de angajati estimeaza o expunere scazuta la AI pana in 2030, comparativ cu 16% dintre companiile cu mai puțin de 1.000 de angajati si 15% dintre cele cu 1.000-5.000 de angajati.

Aceste rezultate evidentiaza un deficit persistent de competente necesare pentru adoptarea AI, atat pentru manageri, cat si pentru angajati.

 

Romania in urmatorii 5 ani

Accesul digital extins, cresterea costului vietii si fragmentarea geoeconomica in crestere sunt cei trei factori determinanti pentru piata muncii din Romania in perioada 2025-2030. Una din trei companii din Romania mentioneaza, de asemenea, ca reglementarile mai stricte in domeniul concurentei si al legislatiei sunt factori ce vor influenta modelele lor de afaceri in urmatorii cinci ani, acest procent fiind aproape dublu fata de media globala.

76% dintre companiile din Romania identifica lacunele de competente din piata muncii drept o bariera esentiala in calea transformarii, alaturi de provocarile legate de atragerea talentelor catre industrie.

 

Strategii pentru a raspunde provocarilor

Pentru a aborda aceste provocari, 94% dintre angajatori intentioneaza sa investeasca in imbunatatirea competentelor fortei de munca, un procent mai mare decat media globala (85%). Companiile din Romania mai anticipeaza ca strategii cheie in urmatorii cinci ani angajarea de personal cu competente noi (79%) si accelerarea automatizarii (68%).

 

Leave a Comment

Solicita o oferta!

Newsletter

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR
Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.

Parteneriate

adp partner

About ADP (NASDAQ – ADP)
Designing better ways to work through
cutting-edge products, premium services
and exceptional experiences that enable
people to reach their full potential. HR,
Talent, Benefits, Payroll and Compliance
informed by data and designed for people.
Learn more at www.ADP.com.
Smartree is proud to be a local payroll
partner of ADP in Romania.

microsoft gold partner

Suntem membri

aramt member
ccifer member

Certificate

iso9001 2015
iso27001 2013