In Romania sunt putini angajatori care ofera transparenta asupra bugetului oferit la angajare.
Unul dintre motive este lipsa unor politici salariale sanatoase, coerente si corelate cu pregatirea si experienta profesionala a angajatilor. De asemenea, sunt companii care pun foarte mult accent pe confidentialitatea informatiilor privind salariile angajatilor. Este un lucru care se aplica cu atat mai mult in cazul companiilor cu o concurenta foarte puternica in domeniu, unde publicarea salariului in anuntul de angajare ar putea determina competitia sa isi construiasca strategia de resurse umane pornind din acest punct si sa le faca foarte usor contra-oferte angajatilor de valoare.
In general, aceasta informatie este prezentata in anunturile din mediul online pentru anumite meserii sau muncitori ne/calificati, lucratori comerciali, Call center, logistica. In aceasta situatie se doreste aplicarea unui filtru privind interesul candidatilor inca de la inceputul procesului de recrutare.
In felul acesta procesul de recrutare se poate scurta si eficientiza in mod considerabil. Acesta este si motivul principal pentru care din ce in ce mai multe dintre platformele de joburi de pe piata locala si nu numai, au incluse filtre ale caror scop este tocmai acela de a incadra candidatii pe anumite paliere salariale.
Un alt motiv pentru care grila salariala pentru un anumit tip de job ramane o informatie nedezvaluita este legat si de eventualele reactii ale angajatilor din respectiva companie, care in urma vizualizarii anuntului se pot pozitiona diferit. Cunoasterea grilelor salariale din intreaga companie poate produce iritare in randul angajatilor, chiar daca nu vorbim despre acelasi tip de pozitie, si cereri in lant de mariri de salariu.
Totusi, publicarea castigului salarial poate avea multiple beneficii, printre care increderea transmisa si un brand de angajator puternic. Conform unui studiu al companiei Adzuna, peste 50% dintre companiile din Statele Unite nu dezvaluie aceasta informatie in anunturi. Prin comparatie, estimam ca in Romania, mai putin de 10% dintre anunturile de angajare contin aceasta informatie. Publicand eventual un interval salarial si nu neaparat o valoare absoluta, reusesti sa nu dezvalui aceasta informatie dar in acelasi timp, sa iesi din multime.
Un alt scop al introducerii salarilui in anuntul de recrutare este si intocmirea unor studii de piata privind salariile in anumite industrii sau meserii. Aceasta abordare o au in general platformele de anunturi de joburi care impun angajatorilor includerea acestor informatii, chiar daca nu sunt sunt vizibile decat adminstratorului de site.