Pierderea capacitatii de munca in cadrul unui contract individual de munca implica acordarea unui concediu medical si plata unor drepturi banesti de catre angajator si Fondul National Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate (FNUASS). Exista situatii speciale cu privire la concediile medicale si indemnizatii, in functie de clasificarea lor data de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.158/2005:
- pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii;
- pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca, exclusiv pentru situatiile rezultate ca urmare a unor accidente de munca sau boli profesionale;
- pentru maternitate;
- pentru ingrijirea copilului bolnav;
- de risc maternal.
Concediul medical- cine poate beneficia
Asiguratii beneficiaza de concedii si indemnizatii, in baza certificatului medical eliberat de medicul curant, conform reglementarilor in vigoare.
Stagiul minim de cotizare pentru acordarea acestor drepturi este de 22 zile realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical. Conditia stagiului de cotizare nu se aplica in cazul urgentelor medico-chirurgicale, tuberculozei si bolilor infecto-contagioase din grupa A.
Concediile medicale pentru incapacitate temporara de munca se acorda pe o durata de cel mult 183 zile calendaristice, socotite de la prima zi de imbolnavire. Din a 91-a zi, concediul medical se poate prelungi pana la 183 de zile, cu avizul medicului expert al asigurarilor sociale.
Durata de acordare a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca poate fi mai mare in cazul unor boli speciale (tuberculoza, cancer, unele boli cardiovasculare).
Cine plateste concediul medical
Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca se suporta de catre angajator si Fondul National Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate (FNUASS) astfel:
- primele 5 zile de incapacitate temporara de munca suportate de angajator;
- de catre FNUASS (Fondul national Unic de asigurari de sanatate), incepand cu ziua urmatoare celor suportate de angajator si pana la data incetarii incapacitatii temporare de munca sau pensionarii.
EXCEPTIE! Concediile medicale de maternitate, risc maternal, ingrijire copil bolnav, reducerea timpului de lucru, concediile pentru carantina care se suporta integral din FNUASS.
Numarul zilelor de concediu medical suportate efectiv de angajator va fi constituit doar din zilele lucratoare din intervalul zilelor calendaristice de incapacitate temporara de munca.
Cuantumul indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca poate fi de 75% sau 100% din baza de calcul, in functie de tipul afectiunii si a modului in care aceasta survine.
Media zilnica a indemnizatiei de asigurari sociale de sanatate reprezinta produsul dintre media zilnica a bazei de calcul si procentul prevazut pentru incapacitatea respectiva.
Indemnizatia de maternitate in cuantum lunar este egala cu 85% din baza de calcul stabilita ca medie a salariilor brute realizate din ultimele 6 luni anterioare primei zile de concediu de maternitate. Aceasta indemnizatie este scutita de plata impozitului pe venit.
Indemnizatia pentru concediul de ingrijire a copilului este egala cu 85% din media salariilor brute realizate din ultimele 6 luni anterioare primei zile de concediu si este scutita de plata impozitului. Durata maxima de acordare a acestei indemnizatii este de maximum 45 de zile calendaristice pe an per copil.
Concediul si indemnizatia de risc maternal se acorda pentru cel mult 120 de zile calendaristice. Indemnizatia reprezinta 75% din baza de calcul, nu se poate acorda simultan cu alte tipuri de concediu si este scutita de plata impozitului.
Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca cauzata de boli profesionale sau accidente de munca se suporta de catre angajator in primele trei zile de incapacitate temporara de munca. Din a patra zi, se plateste din contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale.
Accidentul de munca este acel accident produs la locul de munca sau in drum spre locul de munca, spre casa de la locul de munca pe ruta cea mai scurta si care produce o incapacitate de munca de cel putin 3 zile.