Beneficiile acordate de angajatori reprezinta, cel putin in ultimii ani, o parte importanta a intregului pachet salarial oferit si nu de putine ori pot face diferenta in fata candidatilor, care sunt din ce in ce mai atenti la tipurile de beneficii la care ar putea avea acces atunci cand decid sa faca o schimbare in cariera.
Pentru ca actuala pandemie a modificat radical obiceiurile si modul de lucru al companiilor si al angajatilor in aceeasi masura, la munca preponderent de acasa sau in unele cazuri aplicarea unui program flexibil, cu ore diferite de incepere si incheiere a programului de lucru, fiecare dintre noi si-a pus cel putin o data intrebarea daca in noul context vom mai beneficia de masina de serviciu, de tichetele de masa sau de orice alt beneficiu cu care ne-am obisnuit.
In cele ce urmeaza am realizat un studiu privind cele mai uzuale tipuri de beneficii si fluctuatia acestora anterior si dupa declansarea pandemiei prin analiza datelor celor peste 250 de companii partenere din portofoliu.
Tichete de masa:
Este unul dintre cele mai utilizate tipuri de beneficii iar conform datelor salariale procesate de Smartree, aproximativ 50% dintre salariati primesc tichete de masa de la angajatori. Chiar daca la inceputul pandemiei, cand munca de la birou s-a transformat preponderent in munca remote, de acasa, o parte din angajati isi puneau problema daca in noul context vor mai beneficia de tichete de masa. Tichetele nu sunt insa un beneficiu asociat prezentei fizice la birou ci unei zile lucratoare. Asadar, companiile care ofereau acest beneficiu anul trecut nu au renuntat la ele iar valoarea tichetelor de masa acordate a crescut valoric cu 9% anul acesta. Au fost insa si companii care in locul tichetelor au oferite prime de compensare. Cresterea este datorata si maririi valorii nominale maxime a tichetului de masa la 20 lei/zi lucrate, modificare care a intrat in vigoare la 1 aprilie.
Â
Health & Insurance:
Categoria beneficiilor de tip health & insurance include abonamentele medicale private, asigurarile sau abonamentele la sala de fitness. Chiar daca primele doua beneficii pot parea foarte asemanatoare, intre ele exista diferente majore. Abonamentele medicale ofera acces limitat la un singur furnizor medical si nu acopera cheltuielile de spitalizare sau interventiile chirurgicale majore in timp ce unul dintre cele mai importante avantaje al unei asigurari private de sanatate este ca ofera acces la o gama larga de servicii medicale, oferite de un numar mare de furnizori, inclusiv internationali, acoperind toate procedurile medicale importante.
In ceea ce priveste abonamentele medicale si asigurarile, fie ele de viata, sociale sau medicale, valoarea acestora a crescut cu aproape 40%. Acest lucru s-a datorat faptului ca anumite companii, care nu ofereau aceste beneficii in trecut au recurs la incheierea unor asigurari de sanatate private sau de viata, dar si pe seama diversificarii si cresterii valorii pachetelor oferite, inclusiv posibilitatea de testare la cerere pentru depistarea virusului SARS-CoV-2. De asemenea, exista si angajatori, care ofera abonamente sau asigurari medicale care includ si membrii familiei dar sunt intr-un procent redus.
In privinta abonamentele de fitness situatia sta insa diferit. In primul sunt foarte putine companii care ofera acest tip de beneficiu angajatilor, undeva sub 10% in raport cu companiile analizate. Sunt companii preponderent din zona serviciilor financiare sau BPO, infrastructura IT & software sau telecomunicatii. Valoarea abonamentelor suportate de companii a scazut cu peste 50% si din cauza inchiderii salilor de sport si inghetarea abonamentelor aferente. Totusi au fost angajatori care inclusiv pe perioada starii de urgenta au continuat sa plateasca aceste abonamente pentru diferite activitati si traininguri online, dar la o valoare mult mai mica decat cea initiala.
Â
Bonusuri
Bonusurile pot fi privite ca si un adaos la salariu iar companiile au o modalitate foarte varianta de a implementa aceste beneficii. De la companie la companie, aceste sume de bani pot fi acordate extrem de variat, fie sub forma unor sume fixe de bani sau ocazional, de exemplu in cazul sarbatorilor, a zilei de nastere a angajatului sau al 13-lea salariu. Bonusurile pot fi de asemenea legate de performantele individuale sau cele ale companiei precum bonusurile de vanzari. In plus, sunt companii care ofera angajatilor prime specifice pentru cunoasterea mai multor limbi straine, pentru ca recomanda joburile companiei, pentru implicare, fidelitate, pentru competente specifice sau productivitate.  De asemenea, tot in aceasta categorie putem include si primele acordate sub forma de diurna sau indemnizatiile pentru transport.
Valoarea acestor prime a scazut anul acesta cu aproximativ 15%, mare parte din proiectele si investitiile pentru anul in curs fiind amanate, inclusiv bugetele prevazute pentru recompensarea angajatilor.
Â
Avantaje in natura
In afara bonusurilor, un alt tip de beneficiu practicat de companii estre cel legat de bunurile sau serviciile suportate de angajator si pe care angajatul le poate folosi oricand, pentru indeplinirea nevoilor sale personale. In aceasta categorie pot intra produse precum alimente, fructe la birou, haine, masina de companie, telefonic mobil si abonamentul aferent, toate utilizate in scop personal.
La fel ca si in cazul bonusurilor, si valoarea acestor beneficii a scazut cu 20% anul acesta.
Â
Ajutoare pentru evenimente speciale
Chiar daca aceasta categorie include ajutoare din partea companiei pentru diverse evenimente, ele pot fi considerate beneficii pentru ca ele nu sunt obligatorii din punct de vedere legal. Aceste ajutoare sunt mai degraba oferite de angajatori in urma includerii lor in regulamentul de ordine interioara sau ca urmare a negocierilor din contractele colective de munca.
Valoarea acestor ajutoare, care au constat in sume acordate angajatilor pentru evenimente precum nastere, casatorie, pensionare sau deces a scazut cu 8% in aceasta perioada comparativ cu anul trecut.
Â
Prime pentru vacante sau activitati de tip well-being
Chiar daca voucherele de vacanta au fost initial introduse pentru a sprijini turismul romanesc si sunt oferite in principal de institutiile din sectorul public propriilor angajati, un procent de aproximativ 10% din companiile analizate au incluse in politica lor aceste tipuri de beneficii, acordate fie sub forma de vouchere sau sub forma de prime de vacanta. Exista si cateva companii, din sectorul oil&gas, retail online, software sau servicii financiare care acorda inclusiv tichete culturale.
Valoarea acestor beneficii a inregistrat o scadere accentuata in perioada actuala, de aproximativ 36% fata de anul anterior si pe fondul scaderii zilelor de concediu efectuate de angajati ca urmare a incertitudinii si a avertizarilor legate de calatorii in contextul pandemic.
Â
Prime expati, costuri relocare, chirii si utilitati
Tipul acesta de prime acordate expatilor dar si altor angajati cu ocazia relocarii si a decontarii lunare a  cheltuielilor cu chirii sau utilitati a scazut cu 25% in perioada analizata in contextul in care angajatii au lucrat mai mult de acasa anul acesta. Proiectele de relocare s-au rezumat doar la situatiile punctuale, de stricta necesitate.